Ilman karttaa ja avoimin mielin

Roosa Pöyhtäri

Suomalaisten suosikkimatkakohteiksi nousevat vuodesta toiseen ainakin Malaga, Teneriffa, Thaimaa ja kaupunkikohteista Lontoo. Tarjolla on aurinkoa, kiertoajelua, värikkäitä drinkkejä – ja muita suomalaisia. Suosittuihin matkakohteisiin suuntautuvissa lomamatkoissa ei tietenkään ole mitään pahaa. On kuitenkin hyvä myös muistaa, että Eurooppa on täynnä tuntemattomia helmiä, joihin matkustaminen on helppoa ja edullista.

Monet näistä paikoista tarjoavat koskematonta luontoa, ystävällisiä paikallisia ja hienoa arkkitehtuuria. Kaupungeissa, joissa käy vähän matkailijoita, on omanlainen viehätyksensä. Paikka, jonka rantakadut eivät vilise turisteja, antaa mahdollisuuden astua hetkeksi pieneen kuvitelmaan. Pikkukaupungin kaduilla voi syntyä ajatusleikki siitä, että on hetken ajan joku ihan muu.

Oma ehdotukseni hieman vähemmän tunnetuksi lomakohteeksi on Pohjois-Irlanti. Sillä on erityinen paikka sydämessäni, koska olen ollut siellä vaihto-opiskelijana. 1990-luvun levottomuuksista tunnettu paikka on muuttunut vuosien kuluessa rauhalliseksi matkakohteeksi, joka tarjoaa matkailijalle ­vehreää luontoa ja mielenkiintoisen historiantunnin. Esimerkiksi kuuluisa Titanic-laiva rakennettiin pääkaupungissa Belfastissa ja kuvattiinpa siellä myös suosittua Game of Thrones -televisiosarjaa. Sarjan kuvauspaikoille järjestetään kiertokäyntejä.

Matkatoimiston esitteet tarjoavat helpon ja vaivattoman vaihtoehdon, ja siksi pakettimatkat varmasti ovat edelleen suosittuja. Kun pitää itse setviä lennot, majoitukset, kuljetukset ja vakuutukset, voi monelle lomasta olla rentous kaukana. Omatoimisessa matkailussa pääsee kuitenkin haastamaan itsensä. Erehtyminen ja eksyminen ovat mahdollisia, mutta kokemuksina ehkä juuri niitä mieleenpainuvimpia. Polulta harhautuminen voi johtaa keskelle upeaa maisemaa, paikalliseen ruokapöytään tai kutsuvieraaksi juhliin.

Olisi siis joskus ehdottoman hienoa vain heittää tikka karttaan, katsoa mihin se osuu, varata lennot ja lähteä.

Etusivulla nyt

 1. SDP rynnännyt perussuomalaisten ohi, kertoo Alman mielipidetiedustelu
 2. Oikeusvaltiohuolet eivät rajoitu vain Unkariin koronakriisin keskellä
 3. Kehitysvammaisten tehohoitoa on rajattu ennakkopäätöksillä koronaepidemian varalta – "Jokaisen tehohoidon tarve pitää arvioida yksilöllisesti"
 4. Lännen Media: Poliisi aikoo hyödyntää teknistä rekisterikilpien lukua Uudenmaan rajoilla
 5. Kunta-alan työehdoista haetaan sopua sovittelijan toimistossa heti huomenna – osapuolet toivovat koronan vuoksi etäneuvotteluja
 6. Ravintolat suljetaan asiakkailta todennäköisesti lauantaina – valtioneuvosto antoi täydentävän asetuksen
 7. Etäopetus koettelee opettajien ja oppilaiden jaksamista
 8. Ikääntyneille uudet ruokasuositukset: Toimintakyky kuntoon ja vajaaravitsemus kuriin
 9. Heinola kerää nettisivuilleen tekemisvinkkejä arkeen
 10. Ihmisiä voi lomauttaa keskiviikosta alkaen nykyistä lyhyemmällä varoitusajalla
 11. Ruotsin puolella pelätään rajan sulkemisen johtavan terveydenhoidossa katastrofaalisiin seurauksiin
 12. Omaishoitajat ovat joutuneet lujille koronakriisissä – osa vailla vapaapäiviä, osa tiukilla taloudellisesti
 13. Koronakuolemien määrä kasvoi neljällä, tehohoidossa yli 50 potilasta
 14. Hallitus aikoo luopua ehdottomien vankeusrangaistusten täytäntöönpanosta väliaikaisesti – ei koske tutkintavankeudessa olevia
 15. Kärsivällisyys voi olla koetuksella, jos joutuu neuvomaan iäkästä omaista digilaitteiden käytössä etäisyyden päästä – "Ne, jotka haluavat oppia uutta, voittavat", sanoo Enter ry:n Tiina Etelämäki

Näytä lisää