Ilman karttaa ja avoimin mielin

Roosa Pöyhtäri

Suomalaisten suosikkimatkakohteiksi nousevat vuodesta toiseen ainakin Malaga, Teneriffa, Thaimaa ja kaupunkikohteista Lontoo. Tarjolla on aurinkoa, kiertoajelua, värikkäitä drinkkejä – ja muita suomalaisia. Suosittuihin matkakohteisiin suuntautuvissa lomamatkoissa ei tietenkään ole mitään pahaa. On kuitenkin hyvä myös muistaa, että Eurooppa on täynnä tuntemattomia helmiä, joihin matkustaminen on helppoa ja edullista.

Monet näistä paikoista tarjoavat koskematonta luontoa, ystävällisiä paikallisia ja hienoa arkkitehtuuria. Kaupungeissa, joissa käy vähän matkailijoita, on omanlainen viehätyksensä. Paikka, jonka rantakadut eivät vilise turisteja, antaa mahdollisuuden astua hetkeksi pieneen kuvitelmaan. Pikkukaupungin kaduilla voi syntyä ajatusleikki siitä, että on hetken ajan joku ihan muu.

Oma ehdotukseni hieman vähemmän tunnetuksi lomakohteeksi on Pohjois-Irlanti. Sillä on erityinen paikka sydämessäni, koska olen ollut siellä vaihto-opiskelijana. 1990-luvun levottomuuksista tunnettu paikka on muuttunut vuosien kuluessa rauhalliseksi matkakohteeksi, joka tarjoaa matkailijalle ­vehreää luontoa ja mielenkiintoisen historiantunnin. Esimerkiksi kuuluisa Titanic-laiva rakennettiin pääkaupungissa Belfastissa ja kuvattiinpa siellä myös suosittua Game of Thrones -televisiosarjaa. Sarjan kuvauspaikoille järjestetään kiertokäyntejä.

Matkatoimiston esitteet tarjoavat helpon ja vaivattoman vaihtoehdon, ja siksi pakettimatkat varmasti ovat edelleen suosittuja. Kun pitää itse setviä lennot, majoitukset, kuljetukset ja vakuutukset, voi monelle lomasta olla rentous kaukana. Omatoimisessa matkailussa pääsee kuitenkin haastamaan itsensä. Erehtyminen ja eksyminen ovat mahdollisia, mutta kokemuksina ehkä juuri niitä mieleenpainuvimpia. Polulta harhautuminen voi johtaa keskelle upeaa maisemaa, paikalliseen ruokapöytään tai kutsuvieraaksi juhliin.

Olisi siis joskus ehdottoman hienoa vain heittää tikka karttaan, katsoa mihin se osuu, varata lennot ja lähteä.

Keskustelu