Perussuomalaiset vaikenevat kiky-tunnneista

Sami Salminen

Heinolassa ja koko Suomessa on käyty viime aikoina kovaa työmarkkinakeskustelua.

Teollisuuden puolella sopimuskiistat on jo monella alalla saatu ratkaistua, mutta esimerkiksi kaupan alan sopimukset ovat vielä auki. Monin paikoin kenkä on työnantajan puolella kiristänyt juurikin kilpailukyky eli kiky-sopimuksesta.

Julkista keskustelua seuratessani olen kuitenkin miettinyt, miksi Suomen suurin oppositiopuolue eli Perussuomalaiset ovat niin kovin hiljaa? Vaaleissa he ovat kuitenkin useaan otteeseen julistautuneet olevansa “työväenpuolue”. Eikö heidän pitäisi puolustaa ammattiliittojen näkemystä kiky-tuntien tarpeettomuudesta kilpailukyvyn vahvistamiseksi?

Vastauksen kysymyksiini sain luettuani lahtelaisen kansanedustajan Rami Lehdon ryhmäpuheenvuoron eduskunnalle parin vuoden takaa. “Kiky-Rami” piti kiky-sopimusta “vuoden tärkeimpänä saavutuksena”.

Hän ei esitä kritiikkiä, vaan pitää sitä mahdollisuutena koko Suomelle, vaikka moni asiantuntija oli jo tuolloin arvostellut ääneen kiky-sopimuksen vaikutuksia. Tohtori Jussi Halla-ahon puolue siis kannattaakin kiky-sopimusta, eikä välitä sen saamasta murskapalautteesta meiltä kansalaisilta.

Perussuomalaisten kansanedustajat ovatkin Ylen aineiston mukaan eduskunnan oikeistolaisimpia edustajia. Siksi minulle ei olekaan tullut yllätyksenä, että perussuomalaisten hollolainen kansanedustaja Jari Ronkainen kannattaa vakaasti Päjät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymään perustettavaa yhteisyritystä.

Eli perussuomalaisia äänestämällä saa sitä mitä tilaa. Mittavia ulkoistuksia ja ns. “talkootöitä”.

Onneksi meillä heinolalaisilla on vielä yli vuosi aikaa miettiä aiommeko todellakin antaa tukemme Business-Jarin ja Kiky-Ramin arvoille kuntavaaleissa? Haluammeko äänestää tohtori Halla-ahon puoluetta, joka välttää julkista keskustelua ajankohtaisista polttavista teemoista?

Kirjoittaja on Heinolan kaupunginvaltuutettu (sd.)

Keskustelu