Metsät ovat Suomen suuri mahdollisuus

Vaihtoehtoisten ratkaisujen löytäminen nykyisten energiakeinojen tilalle on eräs ihmiskuntamme suurimmista haasteista, eikä aikaa ole liikaa suunnitelmien valmistamiseksi.

Nykyinen hallitus on listannut tavoitteekseen vähentää ilmakehän hiilidioksidipäästöjä. Fossiilisten polttoaineiden kieltäminen tulee jatkuvasti lähemmäksi, ja siksi myös hallituksessa yritetään tehdä lujasti töitä ilmaston hyväksi.

Yksi vaihtoehtoinen ratkaisu suomalaisten energian käytössä voisi olla metsien käytön lisääminen. Suomen pinta-alasta metsätalousmaata on noin 75 prosenttia. Metsät uusiutuvat tehokkaasti ja puuston määrä on kasvussa.

Hakattujen metsien tilalle istutetaan lähes aina uusia, kasvavia puita, jotka toimivat tehokkaina hiilidioksidin sitojina.

Myös Suomen kansantalouden kannalta metsätalous on varteenotettava vaihtoehto, sillä sen mukana Suomeen tulee rutkasti uusia työpaikkoja. Lisäksi puu on olennaisessa osassa, kun etsitään korvaavia materiaaleja muoville.

Toki metsien hyötykäytössä on myös huonoja puolia. Esimerkiksi puun pienpoltto tuottaa pienhiukkasia ja sitä kulkeutuu hengitysilman mukana muun muassa keuhkoihin. Lisäksi metsiä käytettäessä niiden monimuotoisuus vaarantuu. Huono puoli on myös se, että metsät ovat hyviä hiilinieluja. Kun niitä hakataan, luonnollisesti myös hiilinielujen määrä pienenee.

Nämäkin ongelmat ovat ratkaistavissa, koska Suomen metsienkäyttö on hyvällä tasolla. Puuaines olisi hyvä käyttää niin, että se sitoisi hiiltä mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen. Esimerkiksi talojen ja huonekalujen rakentaminen puusta sitoo hiilen niin kauan, että puuaines tuhoutuu.

Anni Laitinen, Oskari Saastamoinen, Väinö Seppälä ja Antti Ruoppi

Hartolan yhtenäiskoulun 9-luokkalaisia

Etusivulla nyt

 1. Britannian näkymä synkkenee – paluu normaaliin voi kestää puoli vuotta
 2. Espanjan koronakuolemissa taas uusi ennätys – Kiinassa tartunna vähenevät
 3. Sää kylmenee koko maassa – lunta voi tulla Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa
 4. Uutissuomalainen: Keskusta, kokoomus, perussuomalaiset ja vihreät valmiita liikkumisrajoitusten kiristyksiin
 5. Liikkumisrajoitusten tiukennus jakaa puolueita – keskusta, kokoomus, perussuomalaiset ja vihreät valmiita kiristyksiin
 6. Saksan Hessenin osavaltion talousministeri on kuollut – koronakriisin kanssa paininut poliitikko löytyi junaradan varrelta
 7. Niinistö myönsi esittäneensä kriisiryhmän perustamista, Iltalehti oikoi omaa uutistaan
 8. Teppo Koskisen uutisanalyysi: Matka lähikauppaan voi pidentyä kymmenellä kilometrillä ja halkovarasto sijaita näköetäisyydellä mutta väärällä puolella rajaa - rajan sulkeminen teki elämästä vaikeaa tavalla, joka vaatii järeitä perusteluita
 9. Sisiliassa köyhät ihmiset yrittävät varastaa ruokaa kaupoista – Grönlannin pääkaupungissa kiellettiin viinan myynti
 10. Poliisi tarkisti yli 16 000 ajoneuvoa Uudenmaan-valvonnan ensimmäisenä päivänä – "Joukossa on ollut sellaisia, että vähän kuin kokeillaan"
 11. Kubrickin ja Lynchin elokuviin musiikkia tehnyt puolalainen säveltäjä kuoli
 12. Israelin hallitusneuvottelut lähellä ratkaisua
 13. Suomeen palaa tuhat matkustajaa päivässä – määrä vähenee kaiken aikaa
 14. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 15. Koronavirukseen kuollut ainakin 11 ihmistä Suomessa, tehohoidossa yli 40, vahvistettuja tartuntoja 1 200

Näytä lisää