Heinolassa on yhä hiomaton ”timantti”

Pekka Rusila

Kirjoitin aiheesta jo vuonna 2016 ja toivoin, että virkamiehet ryhtyisivät hiomaan tätä timanttia Heinolan yhdeksi matkailuvaltiksi. Mitään ei ole tapahtunut, ilmeisesti sen takia että idea ei ollut heidän.

Apajalahden luola on Citymarketin naapurissa ja Hevossaarentien kainalossa. Luola on louhittu vuosina 1940-44. Sinne piti sijoittaa kolme isoa väkiviinasäiliötä.

Sota päättyi ja säiliöitä ei tarvittukaan. Alue siirtyi Hainolan kaupungille 1990-luvulla. Siellä on kolme louhittua säiliötä halkaisijaltaan noin 16 metriä ja korkeutta noin 19 metriä. Säiliöiden välillä on noin sadan metrin käytävä leveydeltään noin neljä metriä.

Luolaan on vuosien saatossa suunniteltu muun muassa maauimalaa, Data-keskusta, teatteri-ravintolaa, kylpylää, jääpuistoa, Lapin porttia jne.

Osa hankkeista on kaatunut virkamiesten päättämättömyyteen ja osa rahan puutteeseen.

Viimeisen hankkeen kaatoi luolasta löydetty lepakko. Nyt kuulemma tämä este on poistunut.

Nyt luolan läheisyyteen suunnitellaan Prismaa. Ehdotan, että Hämeenmaa/Prisma ja Kesko/Citymarket ja Rakennusliike Reponen perustavat yhtiön joka ostaa alueen edullisesti kaupungilta.

Heti rantaan suunnitellaan ja rakennetaan laituri, isoillekin veneille, aluksille, M/S Pyhäjärvellekin.

Rannasta rakennetaan katu/polku Citymarketiin ja myöhemmin Prismaan.

Julistetaan suunnittelukilpailu luolan tilojen hyödyntämiseksi. Paras idea toteutetaan. Rinteeseen mahtuu myös muutama vapaa-ajan rivitalo. Hankkeelle haetaan EU:n rahoitusta, josta neuvoja voidaan kysyä Jyrki Kataiselta.