Löytyihän se mörkö ilmastokeskusteluun

Reijo Pöyry

Turpeen käytön lopettamista välittömästi vaativat vihervasemmiston lisäksi monet tahot. Allekirjoittaneelle ei kuitenkaan tullut selväksi, millä turve korvattaisiin kun kivihiilestäkin pitää luopua.

Puun polton lisääminenkään ei ole suositeltavaa, eikä myöskään järkevää, sillä hyvälaatuiselle puulle löytyy parempaakin käyttöä.

Ilmastoaktivistit kyllä olisivat valmiita kieltämään lähes kaiken, mutta korvaavat vaihtoehdot ovat vähissä.

Vasta siinä vaiheessa, kun kaupungit ja kylät alkaisi kylmetä ehkä tajuttaisiin mitä sana huoltovarmuus tarkoittaa.

Onneksemme talvi on nyt ollut harvinaisen leuto, joten energiaa on riittänyt. Muutoin olisi jo voinut kuulemma käydä niin sanotusti kylmät.

Saksassahan on sangen mielenkiintoinen tilanne, kun ydinvoimalat suljetaan parin vuoden kuluttua eikä Fortumin uutta hiilivoimalaakaan oltaisi valmiita hyväksymään.

Kuitenkin siellä yhä puolet energiasta tuotetaan hiili- ja ydinvoimaloilla.

Turvetuotannossa on meillä kyse myös monen elinkeinosta ja työpaikasta. Vihreitten ympäristöministeri totesi, että heille pitää järjestää uudet korvaavat työpaikat.

Mikähän se työ mahdollisesti olisi ja kuka korvaa kalliit koneet jotka jäisi tyhjän pantiksi?

Entäpä jos kaikista mahdollisista toimistamme huolimatta emme pystykään säätämään ilmastoa?

Minulle naurettiin, kun muutama vuosi sitten kirjoitin kuinka heinäsirkkaparvet voivat tuhota sadon totaalisesti. Se kuulemma tapahtui vain Raamatun syntyhistorian aikaan eikä ole enää nykyaikana mahdollista.

Nyt kuitenkin Somaliassa ja joissain naapurimaissa nälänhätä uhkaa juuri heinäsirkkojen syötyä sadon.

Emme täälläkään voi tietää millainen kesä on tulossa ja millainen sato saadaan, vaikkei heinäsirkkoja olisikaan riesanamme. Tämän uuden koronavirus-epidemian edessäkin ihmiskunta saattaa olla voimaton vaikka uskovat kaiken pystyvänsä säätelemään.

Kansainvälisessä vertailussa olemme henkeä kohden pahimpia ilmaston saastuttajia. Siinä ei ole otettu huomioon viileämpää ilmastoamme ja pitkä välimatkoja liikkumisessa.

Joten ei muuta kuin syyllisiä etsimään ja syyllistämään että maapallo pelastuu!

Keskustelu