Kristiinakoti on toiminut jo pitkään Heinolassa

Juha Untamo

Itä-Häme kertoi tiistaina 11.2. Heinolan Vuokra-asunnot oy:n suunnitelmasta rakennuttaa pienkerrostalo omatoimiseen asumiseen kykeneville ikäihmisille.

Jutusta saattoi saada sellaisen käsityksen, ettei tämäntyyppistä asumismahdollisuutta olisi kaupungissamme ennestään.

Lampikatu 7:ssä, Seminaarin kiinteistön naapurissa, on vuosikymmenten ajan toiminut Heinolan Kristiinakoti. Sen hissillisessä pienkerrostalossa on 42 yksiötä vanhuksille, jotka kykenevät omatoimiseen asumiseen tarvittaessa kotipalvelun ja kotihoidon turvin. Asuntojen neliövuokra on tällä hetkellä 10-11 euron välillä.

Kristiinakodin kiinteistöä kunnostettiin muutama vuosi sitten useilla sadoilla tuhansilla euroilla. Tällöin mm. rakennuksen perustusten vedeneristys saatettiin nykyvaatimusten mukaiseksi. Asunnoissa tehdään tarpeen mukaan keittiö- ja pesuhuoneremontteja ja muita korjauksia, jotta asumisviihtyvyys säilyy.

Talon toimintaan liittyy kiinteästi Kristiinakodin kannatusyhdistys, joka yhdessä lukuisien yhteistyötahojen kanssa järjestää talon asukkaille kymmeniä yhteisiä tilaisuuksia vuosittain (aamupuurot joka toinen keskiviikko, pihajuhla, joulujuhla ym.)

Kannatusyhdistys on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, ja sen ainoana tarkoituksena on toteuttamiensa tilaisuuksien kautta lisätä asukkaiden viihtyvyyttä sekä yhteisöllisyyden ja turvallisuuden tunnetta talossa.

Kristiinakodin asuntojen käyttöaste on vuosien ajan hiponut sataa prosenttia, ja välillä on asuntoa joutunut jonkin aikaa odottamaankin. Tässä ikääntyvien ihmisten kaupungissa on varmasti kasvava tarve tämäntyyppiselle asumismuodolle.

Heinolan Vuokra-asunnot-yhtiön uusi pienkerrostalo on tervetullut lisäys vanhusten asumisvaihtoehtoihin.

Keskustelu