Mielipide: Heinolan Jääfestareiden tulevaisuus

Pekka Rusila

Toimme aikanaan Jäälinna ry:n kanssa jääveistokisat ja jääfestarit Heinolan Rantapuistoon. Järjestelyissä mukana oli myös Heinolan Kaupunkisydän ry ja paljon talkoolaisia.

Silloin kun oli vielä lunta ja jäätä.

Myöhemmin Heinolan kaupungin pyynnöstä annoimme järjestämisoikeudet kaupungille, kulttuuritoimistolle. Nyt olemme huolissamme kun väläytellään jo jääveistojen lopettamisesta. Se on liian helppo ratkaisu, jolloin monen vuoden työ valuisi hukkaan.

Heinolan tunnetaan jo jääveistokisoistaan, Valon ja Jään juhlasta.Uskon että tällaista helmikuuta on vain pari kolme sadassa vuodessa. Seuraavassa muutamia vaihtoehtoja mietintämyssyyn.

Jotta veistoksista tulee näyttäviä jään paksuus pitää olla noin 50 senttiä. Jos jään muodostuminen näyttää hitaalta, oikeat jäät voidaan tuoda tammikuussa Rovaniemen korkeudelta paluukuomana rekassa ja säilöä täällä puruilla, kuten ennen vanhaan.

Jos sataa, veistäminen suojataan telttakatoksella. Se suojaa myös auringolta.

Paras tulevaisuuden vaihtoehto olisi kunnostaa pintaremontilla Apajalahden luola kuntoon ja tehdä siitä pysyvä, ympärivuotinen jääpuisto, jääveistosten esittelypaikka, liukumäkineen ja valotaiteineen.

Vastaava toimii Leppävirralla, tänä vuonna Muumi-aiheisena.

Edullisin vaihtoehto on korvata jäänveisto puunveistolla, aina silloin kun sää ei suosi. Puutaideteokset kestävät sään vaihtelut.

Suomessa on noin 50 puuveistotaiteilijaa jotka tekevät sitä päätyönään. Osa heistä on Suomen mestareita ja osa maailmanmestareita. Puuveistokisatkin sopisivat Heinolaan, joka on jo Suomen Joulupuukaupunki. Täällä on myös Suomen suurin poppeli ja Suomen pisin Albertan valkokuusi sekä merkittävä puunjalostusteollisuus.

Rantapuiston voisi valaista perinteisten valojen lisäksi jätkänkynttilöillä. Veistäjät voisivat järjestää pienten puuveistosten näyttelyn/myyntitorin. Kaupunkiin voisi synnyttää puuveistopuiston, johon taideteokset sijoitettaisiin, tai osa tai kaikki myydään huutokaupalla. Se voisi olla vaikka Lintutalon yhteydessä.

Samaan aikaan Jyränkölä voisi järjestää puunveistokurssin kiinnostuneille.

Keskustelu