Mielipide: Koronavirus tulee – oletko valmistautunut?

Helena Kekkonen

Amerikka valmistautuu pandemiaan, maailman terveysjärjestö WHO on erittäin huolestunut ja Kiinan johto puhuu hallitsemattomasta epidemiasta.

Ensimmäiset tartunnat tulivat julki tammikuun alussa. Tilastojen mukaan tartunnan saaneiden määrä kaksinkertaistuu noin viikossa. Kuolleisuus on kuitenkin aika matala, pari prosenttia.

Professori Neil Ferguson, tartuntatautien asiantuntija, arvioi tiiminsä kanssa, että tartuntoja olisi jopa 50 000 päivässä. Koronavirus on levinnyt jo 33 maahan. Eniten tartuntoja on Kiinassa, Etelä-Koreassa, Japanissa, Singaporessa ja Hongkongissa.

Italiassa, Etelä-Koreassa ja Iranissa on kaupunkeja eristetty kotiarestiin. Kiinan johto on laittanut Pekingin hälytystilaan. WHO:n pääjohtaja on erittäin huolestunut koronaviruksen uudesta leviämisestä ja uusista tartuntatapauksista. ”Mahdollisuudet virusten hillitsemiseen ovat erittäin vähäiset”, hän kommentoi tiedotteessaan.

Koronavirus tarttuu herkästi pisaratartuntana ja hengitysilman kautta. Se säilyy aktiivisena erilaisilla pinnoilla: kahvat, pöydät, vaatteet, jopa viisi päivää. Sairauden oireet saattavat ilmetä henkilössä vasta 27 päivän jälkeen, mutta silti hän on koko ajan tartuttaja.

Virus ei siirry ihon läpi, vaan limakalvojen, suun, nenän ja silmien kautta, joten tärkeätä on, että emme koskettele kasvojamme epidemian aikana.

Valtaosa tartunnan saaneista sairastaa sen lievänä. Miehet ovat alttiimpia sairastumaan kuin naiset. Ikääntyneet voivat saada vakavampia komplikaatioita.

Miten suojautua koronavirukselta? On hyvä välttää väkijoukkoja, busseja, lentokoneita mikäli tartuntoja on runsaasti. Jos kuuluu terveyden puolesta riskiryhmään tai on raskaana, on hyvä pysytellä kotona, jos mahdollista.

Käsien pesu on erittäin tärkeätä. Kasvomaskit suojaavat ehkä eniten siltä, että ne estävät kasvojen koskettelua. Tartunnan saaneen on syytä pitää maskia, jotta virus ei leviäisi.

Toiset lääkärit pitävät niitä tärkeänä ja toiset eivät. Tehokkain maski on N95, mitä käytetään sairaaloissa. Se suodattaa 95 prosenttia pölystä ja epäpuhtauksista. Tavallisissa oloissa riittänee kuppimainen maski, jossa on kuminauhakiinnitys.

Silmä-, suojalasit suojaavat silmiä.

Varsinaista lääkettä virukseen ei vielä ole. Kiina on käynnistänyt tutkimuksen, jossa Remdesivir- lääkettä annetaan sairastuneille ja plaseboa verrokkiryhmälle. Tutkimus kestää 27.4. asti. Lääke on auttanut joitakin.

C-vitamiinia, HIV lääkkeitä ja jopa Chloroquinia (malarialääke) on kokeiltu erityisesti vaikeissa tapauksissa.

Kiinalaisessa videossa näin miten ruokakaupan hyllyt olivat lähes tyhjät ja ihmiset etsivät ostettavaa. Välttyäksemme samalta täällä Suomessa viranomaiset suosittelevat kahden viikon varmuusvarastoa säilytettäväksi kotona.

Tarve voi olla enemmällekin. Siinä vaiheessa, kun kaupunkeja joutuu karanteeniin on erittäin vaikeata saada riittävää määrää ruokaa ja muita tarvikkeita.

WHO on vakavasti kehottanut kansoja valmistautumaan koronavirus- epidemiaan.

Kiinnostavaa on, että baijerilaisessa Oberammergaun kylässä esitetään tänä kesänä Jeesuksen kärsimysnäytelmää. Sitä esitetään 10 vuoden välein.

Se sai alkunsa vuonna 1633 riehuneen ruton aikana. Kyläläiset kääntyivät ahdistuksessaan Jumalan puoleen ja lupasivat esittää tätä näytelmää, jos Jumala säästäisi kyläläiset kuolemalta.

Ja Jumala kuuli heitä. Tänäänkin hän on voimallinen auttamaan meitä myös tässä koronavirusepidemiassa.

Kirjoittaja on heinolalainen fysioterapeutti

Keskustelu