Mielipide: Uskonnonvapautta vai loukkaavaa kielenkäyttöä?

Anne Joutsijärvi

Arkkipiispa Tapio Luoman mielestä valtakunnansyyttäjän määräämissä, kansanedustaja Päivi Räsäseen (kd) kohdistuvissa esitutkinnoissa ei ole kyse uskonnonvapauden rajoittamisesta. Miten lienee?

Näin yksilöllisyyttä korostavana aikakautena voi hyvinkin sanoa, että totta kai siinä on kysymys uskonnonvapauden rajoittamisesta.

Päivi Räsäsen uskontoon näyttää kuuluvan se, että hän puhuu Raamattuun nojautuen homoseksuaaleista. Jos hänen vanhojakin, jo noin kuudentoista vuoden takaisia lausuntojaan kaivellaan ja otetaan vielä lisäksi hänen tuoreimmat ajatuksensa asiasta ja ehkä langetetaan tuomio, niin eikö siinä rajoiteta hänen yksilöllistä uskonnonvapauttaan?

Olen ymmärtänyt, että Raamattu osoittaessaan totuuksia meistä ihmisistä antaa meille myös armon mahdollisuuden. Mielestäni Räsänen tuo esille myös armon näkökulman.

Ei ole auttanut kaikenmoiset temppuilut, houkuttelut ja mielipiteet jäsenkadon torppaamiseksi.

Mutta onhan yleensäkin sana ”synti” niin paha sana, että varmaan se pian poistetaan seuraavasta uudesta Raamatun käännöksestä. Nykyisin vain ilmastonmuutoksesta puhuttaessa asiantuntijat voivat haastaa ihmisiä kääntymykseen elämäntavoissa ja hiilijalanjäljen pienentämiseen!

Arkkipiispa Luoma sanoi Lännen Medialle, ettei kyse ole siitä, voiko Raamattua siteerata julkisesti.

No voiko tätä kristinuskon pyhää kirjaa siteerata julkisesti? Räsänen on niin tehnyt. Nyt häntä ryöpytetään siitä, että hän onkin siteerannut Raamattua väärin.

Arkkipiispa ilmeisesti imagosyistä käyttää mahdollisimman neutraalia kieltä, ettei väki lähde nostelemaan kirkosta. Veronmaksajia sielläkin tarvitaan, se on fakta.

Helluntaiseurakunnan johtaja Mika Yrjölä on kannellut oikeuskanslerille valtakunnansyyttäjästä. Yrjölän mielestä Räsäseen kohdistuvat tutkinnat alkavat täyttää henkilökohtaisen vainon merkkejä. Mielenkiintoista. Mitä mieltä arkkipiispa Luoma lienee?

Arkkipiispa voisi lohkaista joskus, että seisomme kaikki tasa-arvoisesti samalla viivalla: Jumalan edessä syntisinä, jotka tarvitsisimme kääntymistä ja armoa olimmepa homoja tai heteroja.

Kirkko menettää jatkuvasti jäseniään. Ei ole auttanut kaikenmoiset temppuilut, houkuttelut ja mielipiteet jäsenkadon torppaamiseksi. Toki Räsäsenkin kannanotot ovat karkottaneet väkeä kirkosta. Tosin hän ei edusta evankelisluterilaista kirkkoa.

Tässä kaikessa myllerryksessä kannattaa muistaa 1830-lukua, jolloin maa, jota nyt kutsutaan Suomeksi, oli Venäjän vallan alaisuudessa autonomisena suuriruhtinaskuntana.

Tuolloin käytiin Kalajoen käräjiä, jossa valtiovalta syytti konventikkeliplakaattiin nojautuen uskovaisia seurojen pitämisestä taloissa ja rahan keräämisestä lähetystyöhön.

Että eipä kaukana olla tuosta ilmapiiristä: valtiovallan taholta nostetaan kristitty tikun nokkaan. Tasa-arvon nimissä pitäisi tutkia monet muutkin vuosikausia sitten julkaissut lausunnot ja kannanotot. Josko sieltä löytyisi medialla skuuppeja!

Keskustelu