Mielipide: Velvollisuuksien välttelyä

Reijo Pöyry

Tutkimusten mukaan maanpuolustustahtomme on ollut viime aikoina kasvussa. Kiinnostaisi kovasti tietää miten se tulee esille.

Yhä harvempi olisi kuitenkin valmis ase kädessä maatamme puolustamaan kyselyn mukaan. Joka kolmas nuori mies jättää syystä tai toisesta armeijan suorittamatta ja aloittaneistakin joka kolmas keskeyttää asepalveluksen.

Noin puolet suomalaisista vastustaa myös naisten osallistumista kutsuntoihin. Jos sattuu olemaan vaikkapa ylipainoinen tai ei muuten vain huvita, on ymmärrettävä syy jättää armeija väliin.

Ylevä perustelu on myös tappamisen vastustaminen.

Oppivelvollisuusiän jatkaminen ei auta, jos opiskelijalla ei ole motivaatiota.

Noin viisi vuosikymmentä sitten lähes kaikki piti itsestään selvänä että asepalvelus suoritetaan. Sillä oli silloin ja on vieläkin pelkästään positiivisia vaikutuksia niin henkiseen kuin fyysiseenkin kasvuun.

Asevelvollisuus on myös velvollisuus, kuten nimikin sanoo, aivan kuin oppivelvollisuus. Tosin suuri nuorison idoli ilmastoaktivisti Greta Thunberg ei ole ollut koulussa puoleentoista vuoteen.

Suuntaus tuntuukin olevan kaikkien velvollisuuksien välttäminen, kun puhutaan vain oikeuksista vastuun kantamisen sijaan.

Meillä todistellaan olevan myös uskottava puolustus, jota toivottavasti ei koskaan tarvitse testata. Tiedän hyvin, ettei nykysotaa mies ja kivääri -tyylillä ratkaista, mutta kysymys onkin kansakunnan moraalista.

Jos kaikenlainen velttoilu sallitaan, on turha kuvitella hyvinvointivaltion jatkuvuuteen. Hallituksen kaavailema oppivelvollisuusiän jatkaminen ei auta, jos opiskelijalla ei ole motivaatiota.

Ymmärrän kyllä että lisävuosi on tarpeen, koska kaikki eivät nykyisellään koulusta päästessään osaa lukea!

Asiat ei kuitenkaan taida korjaantua pelkästään lakkoilemalla ja mielenosoituksissa marssimalla.

Vaikka perinteiset työpaikat ovat vähentyneet merkittävästi ei niihinkään tahdo löytyä enää tekijöitä koska niitä yleisesti pidetään liian raskaina hyvänä esimerkkinä hoitoala.

Nythän meillä Heinolassakin yritetään tehdä työttömiä itsepalvelukassojen avulla kaupan alalle.

Kommentoi