Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Suomi tarvitsee kaikki yrittäjänsä ja yrittäjät tarvitsevat apua heti

Hallitus on viimein ryhtynyt järeisiin toimiin epidemian hidastamiseksi. Hyvä niin, terveys edellä.

Epidemialla ja sen hillitsemiseen tähtäävillä toimilla on kuitenkin vakavia seurauksia paitsi yrityksille ja niiden työntekijöille, myös erityisesti yrittäjille.

Saankin jatkuvaa palautetta yrittäjiltä, jotka pohtivat, miten säilyä ylipäätään hengissä, saada elätettyä itsensä ja perheensä. Maan hallituskin on heräämässä ja puhuu vaikeuksiin joutuvien yritysten tukemisesta. Vaikeuksiin joutuvien yrittäjien tukemisesta ei kuitenkaan ole kuulunut halaistua sanaa.

Verojen ja sivukulujen lykkäämisestä ei ole apua, jos kassa on tyhjä nyt, mutta vuokrat, keskeiset laskut ja erityisesti palkat pitäisi maksaa.

Kriittinen hetki monelle yrittäjälle ja työntekijälle on jo kahden viikon päästä.

Ensimmäinen todella maaliskuun lopussa.

Lopullisesti menetettyä myyntiä ei voi yrityksen tuloslaskelmassa korvata velalla, vaikka toiminta joskus myöhemmin palautuisikin normaaliksi.

Mahdollisesta ylimenorahoituksesta huolimatta yrityksiä tulee menemään nurin paljon. Pk-yrityksessä se tarkoittaa yleensä myös yrittäjän joutumista vaikeuksiin.

Yhtiömuodosta riippumatta yrittäjän omaisuus on yleensä kiinni toiminnassa tavalla tai toisella.

Seurauksena on omaisuuden ja luottotietojen menettäminen.

Yhteiskunnan kollektiivinen tahto tuntuu olevan, että kerran kaatunut yrittäjä ei enää koskaan nouse. 1990-luvun alun lamassa ja vuosien 2007-2008 finanssikriisissä suuri joukko yrittäjiä syrjäytettiin lopullisesti yhteiskunnan normaalista toiminnasta.

Tämä oli kammottava virhe, eikä sitä nyt saa toistaa. Maassa onkin nyt toimeenpantava yrittäjät huomioiva kriisiohjelma.

Ensi sijassa on tuettava yritysten maksuvalmiutta.

Finnvera ja muut julkisrahoitteiset toimijat eivät aikataulu- ja resurssisyistä ehdi mukaan tähän vaiheeseen. Siksi pankit tarvitsevat suoran valtion takuun niin, että ne voivat hätärahoittaa yrityksiä suoraan ja ilman huolta omasta riskistä.

Toiseksi on vakautettava yritysten talous.

Akuutin kriisin jälkeen esimerkiksi Finnvera voi yhdessä pankkien kanssa järjestellä hätärahoitukselle maksuohjelman niin, että yrityksillä on mahdollisuus siitä selvitä.

Kolmanneksi yrityksillä tulee olla mahdollisuus muuttaa saamansa hätärahoitus pääomalainaksi.

Neljänneksi: Loppuveloista vapauttava henkilökohtainen konkurssi on vihdoin toteutettava, ja yksinyrittäjien työttömyysturvaa parannettava.

Toimia tarvitaan heti, sillä Suomella ei yksinkertaisesti ole varaa syrjäyttää taas tuhatmäärin yrittäjiä yhteiskunnasta.