Koronapandemia on sulkenut ravintoloiden ovia Heinolassa

Ravintola Kettu ja kana on pistänyt omaehtoisesti lapun luukulle koronaviruspandemian takia. Antti Kauppinen

Koronaviruspandemian vuoksi useat Heinolan baareista ja ravintoloista ovat sulkeneet ovensa tai supistaneet liiketoimintaansa.

Suomen hallitus ei ole toistaiseksi katsonut tarpeelliseksi, että ravintoloita ja baareja suljettaisiin, vaan kaikki toimenpiteet ovat palveluntarjoajien omia päätöksiä.

Vallitsevan tilanteen vuoksi ovensa ovat toistaiseksi laittaneet säppiin ruokaravintoloista ainakin Kettu ja kana, Sport Café, sekä Maxi Grilli.

Ravintola Kusmiku rajoittaa palveluaan tiistaista alkaen siten, että ravintolassa saa ainoastaan piipahtaa hakemassa ruoka-annoksia pois vietäväksi. Lisäksi ravintola käynnisti viime viikolla kotiinkuljetuspalvelun.

– Ruoka kuljetetaan henkilöautoilla lämpölaatikoissa, hygienian takaamiseksi myös kuljetushenkilökunta käyttää käsissään kertakäyttöhansikkaita, kertoo ravintoloitsija Miku Leppälä.

Vaikka kotiinkuljetus- ja noutopalvelu ovat saaneet hyvän vastaanoton, arvioi Leppälä Kusmikun liikevaihdon laskevan radikaalisti pitkällä aikavälillä.

– Heinolan kivijalkaravintolan lisäksi meillä on kahvila Apulandiassa Lahden Hennalassa sekä eri tapahtumissa liikkuva ruokarekka. Kahden viimeksi mainitun toiminta on toistaiseksi jäissä, ja muidenkin tulevaisuudensuunnitelmien perään on piirretty iso kysymysmerkki.

Leppälä kertoo keskustelleensa vallitsevasta tilanteesta myös Heinolan alueen muiden ravintoloitsijoiden kanssa.

– Tällaisessa tilanteessa emme ole toistemme kilpailijoita, vaan samassa veneessä. Meidän tulee miettiä yhdessä, miten tästä selvitään.

Hotelli-ravintola Tukkijätkä tarjoaa lounasta vielä ainakin tämän viikon. Lisäksi hotellitoimintaa harjoitetaan normaalisti, mutta yökerhona Tukkijätkä ei tällä hetkellä viruksen ehkäisemiseksi toimi. Myös Bar Bulmerin aukioloaikoja on supistettu.

Heinolan kebab-pizzeriat jatkavat toistaiseksi toimintaansa normaalisti Maxi Grilliä lukuun ottamatta.

Osuuskaupaa Hämeenmaahan kuuluva Iloinen kulkija on suljettu toistaiseksi eilisestä 23.3. alkaen. Majoitus- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Lari Rusila kertoo, että Hämeenmaan ravintoloista 12 on suljettu, mukaan lukien kaikki pubit.

– Vaikkei hallitus olekaan ravintoloiden täyskieltoa vielä antanut, niin halusimme olla tässä vastuullisena suunnan näyttäjänä.

Hämeenmaan majoitus- ja ravitsemiskaupassa työskentelee 400 ihmistä. Jo edellisen viikon aikana osuuskaupan ravintoloista ja hotelleista on siirtynyt kriittiseksi toimialaksi määriteltyyn marketkauppaan 160 työntekijää turvaamaan kanta- ja päijäthämäläisten ruokahuoltoa.

Keskustelu