Milloin hoitoon? Näin toimit, jos sinulla on flunssan oireita ja epäilet saaneesi koronavirustartunnan - katso kaavio

Anne Honkanen

Monia on askarruttanut, miten toimia silloin, jos on flunssan oireita ja epäilee saaneensa koronavirustartunnan. Alla olevasta kaaviosta selviää, miten näissä tilanteissa toimitaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella.

Jos sinulla on lieviä, normaalin flunssan oireita ilman kovaa päänsärkyä, hengenahdistusta ja korkeaa kuumetta, pysy kotona ja hoida oireitasi, tiedottaa hyvinvointiyhtymä.

Jos vointisi huononee, ota yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse. Päivystysavun numero on 116 117 ja numero palvelee ympäri vuorokauden, kaikkina päivinä. Päivystysavusta saa hoito- ja toimintaohjeet, ja sieltä voidaan tarvittaessa järjestää esimerkiksi kotisairaalan hoitajat kotikäynnille. Henkeä uhkaavissa tilanteissa pitää soittaa hätäkeskuksen numeroon 112.

Päivystysavusta saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen. Älä hakeudu hoitoon ennen soittamista. Jos tulet paikan päälle flunssaisena, saatat altistaa itsesi tarttuville taudeille. Toimimalla oikein säästät terveydenhuollon voimavaroja niille, jotka ovat kipeimmin hoidon tarpeessa.

Jos koronavirukselle altistuminen tai tartunta mietityttää, tee Omaolossa koronavirustaudin oirearvio. Kyselyn avulla saat nopeasti luotettavan arvion hoidon tarpeellisuudesta. Saat myös mielenrauhan, jos huoli on aiheeton.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedotti tiistaina, että sen alueella ei ole varmistettu viimeisen vuorokauden aikana yhtään uutta koronavirustartuntaa. Varmistettujen koronavirustartuntojen lukumäärä on siis Päijät-Hämeessä sama kuin maanantaina eli kuusi. Näytteitä on otettu noin 369.

Tämä kaikkien tulisi tietää koronasta: Miten suojautua ja suojella muita virukselta, jota oireetonkin voi tartuttaa?

Keskustelu