Heinolan sote-palveluissa seurataan tarkasti koronapandemian kehittymistä

"Flunssaisena ei pidä missään tapauksessa tulla omalle lähiterveysasemalle eikä muuhunkaan terveydenhuollon toimipisteeseen ilman ennakkoilmoitusta, jottei tauti leviä", ohjeistaa johtava ylilääkäri Kirsi Timonen.

Heinolan kaupungin johtava ylilääkäri Kirsi Timonen korostaa jatkuvan käsienpesun tärkeyttä. Antti Kauppinen

Antti Kauppinen

Johtavan ylilääkärin Kirsi Timosen ydinviesti heinolalaisille kuuluu:

– Pese jatkuvasti käsiä, vältä kaikkea turhaa liikkumista ja ihmisten tapaamista kasvokkain ja sairasta lievät hengitystieoireet kotona.

Vielä viime viikolla kaupungilla liikkui paljon ikäihmisiä, jotka kokoontuivat yhteen ja vähättelivät koronavirusta. Timonen suositteli mielipidekirjoituksessaan (IH 22.3.), että ikääntyneet ottaisivat Suomen hallituksen ohjeet vakavasti.

Kirjoitus on kerännyt kiitosta Itä-Hämeen lukijoiden keskuudessa, ja turha oleskelu ydinkeskustassa on käytännössä loppunut.

Yksi koronaviruksen pahimmista ominaisuuksista on sen äärimmäisen helppo leviämiskyky. Timonen huomauttaa, että sosiaalisten kontaktien välttäminen ja ryhmien kokoontumiskielto ei koske pelkkiä riskiryhmiä vaan myös terveitä nuoria.

– Jos porukassa on yksi viruksen kantaja, se voi yhtäkkiä olla kaikilla. Eritoten nuoriso on näppärä pitämään yhteyttä digitaalisilla alustoilla, joten kavereita voi tavata niitä hyödyntäen.

Lieväoireisten tulee jäädä kotiin sairastamaan

Timonen vetoaa kaupunkilaisiin, että hengitystieinfektio-oireisena terveydenhuoltoon otettaisiin yhteyttä vain silloin, kun kotihoito ei tunnu riittävän. Tätä varten on Päivystysapu-numero 116 117.

– Jos oireet ovat lieviä, tulee jäädä kotiin sairastamaan, eikä tarvitse edes soittaa yhtään mihinkään. Tällä varmistetaan se, ettei puhelinpalvelu ruuhkautuisi ja vakavasti sairastuneiden läpipääsy estyisi.

Kaikki maakunnan hengitystieoireiden hoito on keskitetty infektiopoliklinikalle Päijät-Hämeen keskussairaalaan, eikä sinne ole pääsyä ilman erillistä kutsua.

– Flunssaisena ei pidä missään tapauksessa tulla omalle lähiterveysasemalle eikä muuhunkaan terveydenhuollon toimipisteeseen ilman ennakkoilmoitusta, jottei tauti leviä.

Päijät-Hämeen maakunnassa on todettu toistakymmentä koronavirustartuntaa, joista yksi henkilö on menehtynyt.

– Uudenmaan maakunnan toimiminen taudin eräänlaisena puskurina on antanut meidän maakunnallemme aikaa varautua tautitapausten määrän kasvuun.

Timonen kuuluu Heinolan koronajohtoryhmään, joka seuraa tilannetta ja kykenee tekemään uusia linjauksia nopeasti. Heinolan terveyspalvelujen arki ei voi pysähtyä missään olosuhteissa.

– Esimerkiksi syöpäsairauksien sekä sydän- ja verisuonitautien hoito ja luiden murtumat tai muut akuutit vammat pitää hoitaa kuten ennenkin.

Etäpalvelua annetaan aina kun mahdollista

Hoitohenkilökuntaa on ohjeistettu jäämään töistä pois matalalla kynnyksellä, vaikka hengitystieinfektio-oireet olisivat hyvin lieviä. Suurena sairauspoissaolopiikkinä ei korona ole vielä näkynyt.

Vuoden alusta Heinolan sote-palveluissa on keskitytty pohtimaan sitä, mitä toimenpiteitä on tarpeen tehdä kasvokkain ja mitä voi hoitaa esimerkiksi puhelimitse. Tärkein osa asiakaskontaktia on aina keskustelu potilaan kanssa, ja sen voi hoitaa puhelimessa. Jos potilaaseen on tarpeen saada ihokontakti, on vastaanotto tarpeen.

– Meillä on hyvät hoitajat ja lääkärit, jotka pystyvät pitkälti hoitamaan potilasta puhelimitse tapaamatta tätä kasvotusten. Nyt kun fyysistä kanssakäymistä suositellaan vältettäväksi, pyrimme etäpalveluihin aina kun on mahdollista.

Keskustelu