Koronavirus on tehnyt Italian arjesta karua – ulkonaliikkumiskiellon rikkomisesta jopa 3 000 euron sakko

Koditon mies ruokki keskiviikkona lokkeja ja kyyhkysiä Rooman ja Vatikaanin rajalla. Taustalla turisteista tyhjennyt Pietarinkirkon aukio. Filippo Monteforte

Eija Virolainen-Nurminen

Sysmäläissyntyinen Johanna Piira perheineen elää arkea kotieristyksessä Roomassa nyt jo kolmatta viikkoa.

Kieltoja on tullut koko ajan lisää, käytännössä koko Italia on kiinni ja ulkonaliikkumiskieltoa on tarkennettu. Kaikki puistot on suljettu, ja koiran ulkoiluttaminen on sallittu vain kodin lähistöllä.

Ulkona saa liikkua vain kolmesta syystä: ruokakauppa, apteekki tai välttämätön työmatka. Poliisi ja armeija pysäyttävät ihmisiä pistokokein ja kontrolloivat, että ohjeita noudatetaan.

– Alunperin sakko luvattomasta liikkumisesta oli 80 euroa. Nyt se on 3 000 euroa, joka ihan mukavasti vähentää turhan liikkumisen tarvetta, Piira kertoo.

Rajoituksia noudatetaan hyvin

Piira tuo esille Italian pohjoisosien karun arjen, jossa korona sai jyllätä ennen rajoituksia melko vapaasti. Kuolonuhreja on tullut paljon, ja muun muassa armeijan rekkojen loputon virta Bergamosta kuljettaa arkkuja tuhkattavaksi naapuriprovinsseihin, sillä alueen omien krematorioiden kapasiteetti ei enää riitä.

Kuolleita on pelkästään pohjoisessa satoja päivittäin.

Tuntuu siltä, että Suomessa osa ihmisistä ei edelleenkään ymmärrä, että tarvitaan järeitä toimia.

Johanna Piira

Piiran mukaan tämä on auttanut italialaisia käsittämään tilanteen.

– Nostan todella hattua italialaisille, sillä he todella tuntuvat noudattavan näitä rajoituksia. Ulkona on todella hiljaista. Suomessa liikkumisen rajoittaminen on herättänyt kovaa keskustelua ihmisten perusoikeuksista ja niiden rajoittamisesta. Tuntuu siltä, että Suomessa osa ihmisistä ei edelleenkään ymmärrä, että tarvitaan järeitä toimia, pohtii Piira.

Hän pitää Uudenmaan eristämistä hyvänä ratkaisuna. Liikkumista tulisi Piiran mielestä rajoittaa myös muualla: Kokemuksia muualta maailmasta on tullut jo sen verran, että tiedetään liikkumisen rajoittamisen olevan tärkeässä roolissa koronan etenemistä jarrutettaessa.

Kouluja tuskin avataan keväällä

Italiassa on suljettu joitakin tehtaita ja tuotantolaitoksia 3. huhtikuuta saakka. Kyseessä ovat laitokset, joilla ei yhteiskunnan kannalta ole kriittisiä toimintoja. Näitä ovat muun muassa vaate- ja autoteollisuus.

Sulkemiset eivät tietenkään ole hyvä uutinen Italian jo ennestään heikolle taloudelle. Moni joutuu kriisin vuoksi työttömäksi tai lomautetuksi.

– Moni myös pohtii sitä, että Italia ei koskaan palaa ennalleen. Italiassa ei ole Suomen kaltaista työttömyys- tai sosiaaliturvaa, vaan jokainen työttömänäkin joutuu elämään niin sanotusti omillaan. Vaikeaa tulee, jos ja kun joskus tilanne edes jollakin tasolla normalisoituu, Piira pohtii.

Koulut ovat olleet suljettuna nyt kolmatta viikkoa ja pysyvät kiinni ainakin 3. huhtikuuta saakka. Piiran mukaan on vahvasti aistittavissa, että koulua ei enää tänä keväänä käydä lähiopetuksessa. Uusi kouluvuosi alkaa Italiassa syyskuussa.

Arki sujuu eristyksessä

Arki Piiran perheessä sujuu eristyksestä huolimatta mukavasti.

Aikaa ei mene koulu- tai työmatkaan, vaan yhteisen aamupalan jälkeen perhe siirtyy omiin työpisteisiinsä. 8- ja 10-vuotiaat tyttäret työskentelevät jo tottuneesti. Apuna ovat kotitehtävien palautuksen lisäksi etäyhteysohjelmat muutaman tunnin ajan. Kyllästymistä ei tyttärillä vielä ole, sillä tahti koulun osalta on kova.

Perhe käy kaupassa ilman lapsia. Ihmiset jonottavat kaupan ulkopuolella tarkasti turvavälit huomioiden. Lisäksi kaikilla on käsineet ja maskit, joiden käyttö vähentää selkeästi tartuntoja. Hamstrausvaihe on jo loppunut.

– Meillä aikuisilla viikon kohokohta on roskapussien vienti ja kauppareissut. Kaupassa on lähes kaikkea tarvittavaa, ainoastaan hiivaa ja jauhot saattavat olla loppu. Tämä toki viittaa siihen, että aikaa käytetään leipomiseen, pohtii Johanna Piira Roomassa.

Keskustelu