28.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 26 - yksi keskussairaalan potilas altistui tartunnalle

Yksi PHKS:n potilas oli sittenkin altistunut koronavirukselle keskussairaalan työntekijällä todetun tartunnan vuoksi. Sami Kuusivirta

Nina Räty

Päijät-Hämeessä varmistettuja koronatartuntoja on todettu 26, jossa on kasvua perjantailta kolme tartuntaa. Näytteitä on otettu noin 490. Sairaalahoidossa on seitsemän potilasta, joista tehohoidossa kolme, kertoo Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä.

Keskiviikkona todettiin koronavirustartunta yhtymän alueella toimivan yksityisen kehitysvammaisten asumisyksikön työntekijällä. Muutamilta asukkailta otettiin altistumisen vuoksi koronavirusnäyte. Yhdellä asukkaalla on varmistettu koronatartunta, muiden näytteet olivat negatiivisia.

Päijät-Hämeen keskussairaalan työntekijän koronatartunnalle altistuneiden selvittelyssä on ilmennyt, että tartunnalle on altistunut yksi potilas. Potilaaseen on oltu yhteydessä ja hän on saanut tiedon altistumisesta. Kolmetoista keskussairaalan hoitajaa ja viisi lääkäriä asetettiin karanteeniin jo aiemmin.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sosiaalitoimistot palvelevat maanantaista 30.3. alkaen ainoastaan ajanvarauksella, samoin perheneuvola ja perheoikeudelliset palvelut. Maahanmuuttajien neuvonta siirtyy Grandiin. Yhtymä tiedottaa palveluiden muutoksista tarkemmin lauantaina.

Uudenmaan eristäminen muusta maasta rajoittaa yhtymän eläinlääkäripalveluita. Palveluita ohjataan tuotantoeläinten kiireelliseen eläinlääkäriavun saatavuuden, elintarviketurvallisuuden ja ruokaturvallisuuden varmistamiseen.

Pieneläinten, hevosten ja muiden lemmikkinä pidettävien suureläinten hoito tapahtuu eristyksen aikana ensisijaisesti oman maakunnan alueella. Yhtymä tiedottaa asiasta tarkemmin tänään lauantaina.

13.3. ensimmäinen tartunta, nyt 26 varmistettua tapausta

Päijät-Hämeessä ensimmäinen koronavirustartunta varmistettiin perjantaina 13. maaliskuuta. Toisesta varmistetusta tapauksesta hyvinvointiyhtymä kertoi keskiviikkona 18. maaliskuuta.

Päijät-Hämeessä oli viime sunnuntaihin 22.3. mennessä nämä kaksi varmistettua tartuntaa. Maanantaina 23.3. ilmoitettiin neljästä uudesta tapauksesta. Maanantain 23.3. ja tiistain 24.3. välisenä aikana ei varmistettu uusia tartuntoja, mutta tiistain 24.3. ja keskiviikon 25.3. välisenä aikana varmennettiin seitsemän uutta tapausta.

Keskiviikon 25.3. ja torstain 26.3. välisenä aikana varmistettiin kaksi uutta tapausta. Torstain 26.3. ja perjantain 27.3. väliltä hyvinvointiyhtymä raportoi kahdeksasta uudesta tapauksesta.

Lauantaina 28.3. hyvinvointiyhtymä kertoi kolmesta uudesta tartunnasta. Päijät-Hämeessä on tähän mennessä varmistettu 26 koronavirustartuntaa. Torstaina 26.3. Päijät-Hämeessä asuva iäkäs ihminen kuoli koronaviruksen aiheuttamaan Covid-19-tautiin. 

27.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä Varmistettuja tartuntoja yhteensä 23 - hoitajia ja lääkäreitä karanteenissa työntekijän tartunnan takia

Milloin hoitoon? Näin toimit, jos sinulla on flunssan oireita ja epäilet saaneesi koronavirustartunnan - katso kaavio

Keskustelu