Arjen rutiinit menivät uusiksi koronan takia – osa lukijoista on viettänyt aikaa karanteenissa

Vain muutama Itä-Hämeen kyselyyn vastannut lukija on epäillyt itsellään tai läheisellään koronavirustartuntaa.

Kouluruuan jakelu helpottaa monen kyselyyn vastanneen arkea. Koulunkäynninohjaaja Kati Turtia jakoi perjantaina ruoka-annoksia Heinolan Kailaan koululla. Mirja Hussain

Sari Asikainen

57 prosenttia Itä-Hämeen lukijoilleen teettämään verkkokyselyyn vastanneista kertoo siirtäneensä kotimaan tai ulkomaan matkaa koronaviruksen vuoksi.

Karanteenissa ulkomaanmatkan vuoksi kertoo olleensa reilut kahdeksan prosenttia vastaajista, ja 15 prosenttia kertoo olleensa karanteenissa muun syyn kuin ulkomaanmatkan vuoksi.

Kyselyyn vastasi liki 100 lukijaa.

Yhteensä seitsemän vastaajaa kertoo epäilleensä itsellään tai läheisellään koronatartuntaa.

Itsellä koronavirusta epäilleet ovat pysytelleet kotosalla leväten, osa työskennellen etänä. Yksi vastaajista kertoo karanteeniin ohjaamisesta:

– Kun kanssani asioineiden henkilöiden testitulokset olivat negatiiviset, minutkin vapautettiin viiden päivän päästä karanteenista.

Etätöitä koronaviruksen vuoksi kertoo tehneensä reilut 26 prosenttia vastaajista.

Osa vastaajista kertoo jo saaneensa tiedon lomautuksista koronaviruksen vuoksi. Moni yrittäjä kertoo yritystoiminnan loppuneen, tai ainakin sen uhkan olevan todellinen.

– Todennäköisesti yritystoimintani tulee loppumaan mikäli tämä jatkuu pitkään. Työllistän 12 henkilöä jotka todennäköisesti jäävät itseni lisäksi työttömäksi, yksi yrittäjä kertoo.

Toinen kertoo yritystoiminnan pohjan pudonneen.

– Ei kohtaamisia, ei euroja. Nyt säästöliekillä kunnes viimeinen sammuttaa valon.

Yksi vastaaja kertoo perheen tuloista hävinneen puolet, kun yrittäjäpuolison työt ovat vähentyneet.

Osa pelkää, muiden huolettomuus ärsyttää

Vain muutama vastaaja kertoo arjen pysyneen lähes entisellään koronaviruksesta huolimatta. Osassa vastaajia koronavirus aiheuttaa jopa pelkoa.

– Välillä tuntee itsensä vainoharhaiseksi. Tulevaisuus ahdistaa, joka päivä uutiset ovat vain synkempiä, yksi vastaaja kertoo.

– 65-vuotiaana olen vapaaehtoisesti eristänyt itseni. Pelkään, että kuolen vaikken riskiryhmään kuulukaan, kertoo toinen.

Tiukasti muista eristyksissä eläviä harmittaa myös muiden ihmisten huolettomuus.

– Pyrimme minimoimaan sairastumisriskin ja siksi ärsyttääkin, että mökkiläiset tulevat tänne karanteeneista ja matkustuskielloista piittaamatta, yksi vastaaja kertoo.

Hoitoalalla kuorma kasvaa, ja myös tartunnan mahdollisuus pyörii mielessä.

– Pelottaa tartunta kun ei ole suojia. Pelottaa myös kuinka kauan me hoitajat kestetään jos esimerkiksi lomat perutaan, eräs hoitaja kertoo.

Kun ystävien ja sukulaisten tapaaminen fyysisesti on estynyt, pidetään yhteyttä muilla tavoilla.

– Soittelen paljon sukulaisille ja kavereille, eräs vastaajista kertoo.

Moni pitää yhteyttä sosiaalisessa mediassa, mutta toisia some voi jopa ahdistaa.

– Lopetin Heinolan keskusteluseinän seuraamisen valheellisten huhujen levittämisen vuoksi, yksi vastaaja kertoo.

Lähimpien rooli korostuu monen elämässä.

– Ystäviä ja sukulaisia ei ole voinut eikä voi tavata vielä pitkään aikaan. Mutta perhe on enemmän yhdessä, kun kaikki ovat koko päivän kotona, yksi vastaajista tiivistää.

Kyselyn vastanneet eivät ole innostuneet käyttämään erilaisia kuljetus- ja noutopalveluita kovin ahkerasti.

Viimeisen kahden viikon aikana kauppatavarat kotiin oli tilannut vajaat 10 prosenttia vastaajista, ravintolaruokaa noin 13 prosenttia. Lääkkeitä kotiin oli tilannut vain kolme vastaajaa. Vajaat 80 prosenttia vastaajista kertoi, ettei ole käyttänyt kotiinkuljetuspalveluita lainkaan.

– Tilasin kauppatavaroita, mutta kaikkia tavaroita ei ole saatavilla, niin niitä joutuu hakemaan itse, eräs vastaaja kertoo.

Valmiiksi pakatut kauppatavarat kertoi viimeisen kahden viikon aikana noutaneensa vain yksi vastaaja, samoin valmiiksi pakattuja lääkkeitä. Sen sijaan 17 prosenttia vastaajista kertoi noutaneensa ruoka-annoksia ravintoloista. Noutopalveluita ei ollut käyttänyt lainkaan reilut 80 prosenttia vastaajista.

Uudenmaan sululla monia vaikutuksia

Uusimaa eristettiin koronaviruksen leviämisen estämiseksi muusta Suomesta perjantain ja lauantain välisenä yönä. Eristämisen on määrä kestää noin kolme viikkoa.

Reilut 20 prosenttia Itä-Hämeen kyselyyn vastanneista kertoi sulkemisella olevan vaikutuksia myös heidän elämäänsä.

Monella vaikutukset liittyvät esimerkiksi perheen ja ystävien tapaamiseen. Useat ovat harmissaan lasten ja lastenlasten tapaamisten loppumista.

– Tulevaa perheenjäsentä ei pääse Uudellemaalle katsomaan, eräs vastaajista suree.

Useat vastaajat myös kertoivat mökkeilyn nyt siirtyvän. Moni myös ennakoi, että sululla voi olla vaikutusta oman työn hoitamiseen.

– Matkustan Porvooseen päivittäin 1–2 kertaa työvuoron aikana, joten toivon ettei hirveästi hidasta työskentelyä, yksi vastaajista kertoo.

Toisilla olisi tarvetta omalle turvaverkolle, joka Uudenmaan eristämisen jälkeen jäi niin sanotusti rajan väärälle puolelle.

– Synnytys on tulossa ja koira tarvitsee synnytyksen ajaksi hoitajaa. Heinolassa ei ole perhettä, ystäviä tai sukulaisia jotka voisivat auttaa. Kaikki läheiseni asuvat Uudenmaan alueella. Koirahotellia on mahdoton varata kun päivä jolloin synnytys käynnistyy, ei ole tiedossa, tuleva äiti murehtii.

Yksi vastaaja on harmissaan siitä, ettei pääse auttamaan läheistään.

– En pääse auttamaan vanhaa äitiäni putkiremonttiin valmistautumisessa, hän kertoo.

Uudenmaan eristäminen on saatellut myös ainakin yhden avioliiton päätökseen.

– Vietin koronaviruseristyksen vuoksi osan aikaa etätöissä mieheni työpaikkakunnalla Heinolassa. Kun Uudenmaan eristämisestä alettiin puhua, miestä vain huvitti. Ilmeni, että hänellä on ollut rinnakkaissuhde ja nyt olisi täydellinen aika erota. Palasin kotiin etelään ja mies jäi rajan toiselle puolelle. Auto jäi kotimatkani vuoksi Uudellemaalle, se huolestutti miestä eniten. Avioerohakemus hoituu onneksi netissä, kaikki muu jää koronaeristyksen jälkeiseen aikaan, uusmaalainen nainen kertoo.

Keskustelu