Heinolassa liikkuu valepalotarkastaja – näin tunnistat oikean pelastusviranomaisen

Oikean palotarkastajan tunnistaa virkakortista, vaatetuksesta sekä ajoneuvosta. Arkistokuva. Mirja Hussain

Sohvi Auvinen

Palotarkastajaksi itseään väittänyt henkilö on pyrkinyt päästä Heinolassa sisään asuntoon tekemään palotarkastusta viime sunnuntaina. Asunnon haltija ei kuitenkaan ollut päästänyt uhkaavasti käyttäytynyttä henkilöä sisään.

Palotarkastustoimintaa tehdään nykyisessä koronavirustilanteessa erittäin rajoitetusti, kertoo riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

– Asuntojen tarkastustoimintaa tehdään vain pakottavasta syystä ja silloinkin siitä ilmoitetaan etukäteen.

Kolme teini-ikäistä poikaa esitti poliisia ja ajeli "valepoliisiautolla" ympäri Kirkkonummea – takaa-ajon jälkeen juoksivat oikeita poliiseja pakoon metsään

Ennen kuin päästää ketään asuntoonsa, Oksanen neuvoo kysymään henkilöltä virkakorttia. Jokaiselta virassa olevalta pelastusviranomaiselta löytyy kuvallinen virkakortti, josta selviää henkilön edustama organisaatio sekä virka-asema organisaation sisällä. Mikäli henkilöltä ei löydy virkakorttia, häntä ei ole pakko päästää sisälle asuntoon.

Pelastusviranomaisen työvaatteissa lukee lisäksi hänen nimensä ja virka-asemansa. Pelastuslaitoksen työntekijät tunnistaa myös siitä, että he liikkuvat aina paloautolla tai pelastuslaitoksen virallisella punaisella autolla, jonka katolla on vilkku. Työntekijät eivät koskaan käytä siviiliautoja työtehtävissä.

Keskustelu