Yrittäjät mukautuvat koronaviruksen aiheuttamaan poikkeustilanteeseen

Kuljetus- ja noutopalveluiden käyttö on lisääntynyt.

Sysmän ja Joutsan K-Rautojen kauppias Petra Aittamaa kertoo, että kotiinkuljetuspalvelun hintaa on laskettu. Antti Kauppinen

Antti Kauppinen

Koronavirusepidemia on muuttanut kuluttajien käyttäytymistä, minkä vuoksi yritykset ovat muokanneet toimintatapojaan.

Joutsan ja Sysmän K-Rautojen kauppiaspariskunta Petra ja Tommi Aittamaa kertovat ohjeistavansa sekä henkilökuntaa että asiakkaita hyvään hygieniaan.

– Asiakkaille tarjoamme sähköpostitse tai puhelimitse tilattavaa tavaroiden keräys- ja kotiinkuljetuspalvelua. Olemme myös selvittäneet mobiilimaksamisen käyttöönoton mahdollisuuksia, Petra Aittamaa sanoo.

Aittamaat ovat tarjonneet kotiinkuljetusta siitä asti kun alkoivat kauppojen yrittäjiksi, mutta koronaviruksen takia palvelun hintaa on laskettu ja asiakkaita on muistutettu sen olemassaolosta. Tommi Aittamaa iloitsee, että kuntalaiset suosivat nyt erityisesti paikallisia yrityksiä

– Moni asiakas on tullut sanomaan, että ei edes etsi tarvitsemiaan tuotteita muualta vaan hakevat ne omalta kylältä.

Petra Aittamaa myöntää, että tästä huolimatta kesämökkipaikkakunnan yritykset ovat riippuvaisia mökkiläisistä. Kesäliikevaihdosta noin 45 prosenttia tulee mökkiläisten ostoista. Normaalisti vapaa-ajan asukkaiden ostot näkyvät liikevaihdossa jo huhti–toukokuussa. Aittamaat työllistävät Sysmän ja Joutsan myymälöissä yhteensä 13 henkilöä, eikä heistä ole ollut tarpeen vielä karsia.

– Ikävä kyllä olemme joutuneet antamaan lomautusvaroituksen, sanoo Tommi Aittamaa.

"Enpä olisi uskonut, että joudun tekemään kauppaa kumihanskat käsissä", naurahtaa Euronics Pekkalan kauppias Jukka Pekkala. Antti Kauppinen

Kotitoimistot kuntoon

Euronics Pekkalan kauppias Jukka Pekkala kertoo, että lisääntyneen etätyöskentelyn ja -opiskelun vuoksi kodin elektroniikkatuotteiden kysyntä on ollut hyvää viime viikkoina.

– Esimerkiksi modeemeja, kuulokkeita, web-kameroita ja kannettavia tietokoneita on myyty paljon.

Euronicsin verkkokaupasta on mahdollista varata tuote noudettavaksi liikkeestä, ja tämän mahdollisuuden hyödyntäminen on Pekkalan mukaan lisääntynyt.

– Asiakkaat haluavat nyt minimoida kaupassa vietettävän ajan.

Koronakriisin pitkittyessä joistakin tuotteista saattaa tulla pulaa, kun esimerkiksi tiettyjä komponentteja ei voi toimittaa. Pekkala sanoo, etteivät henkilöstövähennykset ole olleet vielä tarpeellisia.

– Liike on toiminut yli 50 vuotta, ja käsittääkseni ketään ei ole koskaan lomautettu. Toivottavasti niin ei käy nytkään.

Lomautuksilta on vielä vältytty

Julkisuudessa on kerrottu, että koronavirus on kasvattanut myyntiä ruokakaupoissa ja leipomoteollisuudessa. Pekan Leivän toimitusjohtaja Arto Mussalo sanoo, että tilanne on kuitenkin kaksijakoinen.

– Aluksi tilaukset tukkuliikkeistä ja kaupoista lisääntyivät, mutta nyt ollaan toiminnoissa miinuksella. Tämä koskee sekä tuore- että pakastetuotteita. Ravintoloiden ja suurtalouskeittiöiden tilauskannat ovat romahtaneet, käytännössä niitä ei ole ollenkaan.

Saksan markkinoihin keskittyvän viennin kysyntä on noussut paljon hetkellisesti.

– Emme tahdo pysyä perässä tuotannon kanssa, ja olenkin palkannut vientipuolelle kahdeksan henkilöä lisää.

Villenkadun leipomon yhteydessä oleva kahvilapuoli on kiinni, mutta tuotteita saa edelleen ostaa mukaan vietäväksi.

– Toistaiseksi lomautuksia ei ole ollut tarvetta tehdä, mutta tilannetta seurataan koko ajan.

Keskustelu