Sysmä aloittaa yt-neuvottelut – edessä voi olla lomautuksia, mutta ei irtisanomisia

Sysmän kunnanhallitus päätti keskiviikkona, että kunta aloittaa yt-neuvottelut koronatilanteen vuoksi. Silvi Kaarakainen

Sari Asikainen

Sysmästä tuli keskiviikkona toinen Itä-Hämeen kunta, joka aloittaa yhteistoimintamenettelyn koronavirustilanteen vuoksi. Heinola aloitti yt-neuvottelut tämän viikon tiistaina.

Kunnanhallituksen mukaan ensisijaisena tavoitteena on neuvotella tehtävien uudelleenjärjestelyistä ja henkilöstön sijoittamisesta kunnalle tarpeellisiin korvaaviin tehtäviin.

Lomautusmahdollisuutta selvitetään neuvottelujen aikana vain niiden tehtävien osalta, jotka ovat päättyneet väliaikaisesti kokonaan koronaviruksen leviämisen estämiseksi asetetun poikkeustilan vuoksi tai joita ei voida perustellusti uudelleen järjestellä.

Kunnan hallinnon tehtäviä on kuitenkin joiltakin osin jopa aiempaa enemmän: näitä ovat esimerkiksi yrittäjätukiin liittyvät asiat. Myös tiedotuksen tarve on kasvanut merkittävästi.

Neuvottelut koskevat myös henkilöstöä, joiden työn loppumiseen tai vähenemiseen poikkeustila on välillisesti vaikuttanut.

– Pyrimme mahdollisimman nopeaan aikatauluun. Neuvottelujen piiriin kuuluva henkilöstömäärä tarkentuu pian, kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki kertoo.

Neuvotteluissa ei käsitellä irtisanomisia.

Toistaiseksi työntekijöille suositellaan vuosilomien pitämistä tai harkinnanvaraisten palkattomien lomien tai virkavapaiden pitämistä.

Sysmän kunnanhallitus antoi keskiviikon kokouksessaan yksimielisesti kunnanjohtajalle valtuuden hoitaa yt-neuvottelut yhteistoimintalain edellyttämällä tavalla ja tarvitsemaansa henkilöstöä apuna käyttäen.

Neuvottelutulos esitetään kunnanhallituksen hyväksyttäväksi.

Poikkeustila on aiheuttanut kunnissa muutoksia moniin kuntien palveluihin. Sysmässä on perusopetuksessa siirrytty lähes täysin etäopetukseen, varhaiskasvatuspalveluissa hoidetaan merkittävästi normaalitilannetta pienempää lapsimäärää ja ovet on suljettu asiakkailta muun muassa kirjastossa, nuorisotilalla, nuorten työpajalla ja Otamon työkeskuksella sekä kunnanvirastolla.

Asiakkailta suljetuissa toiminnoissa on tähän saakka tehty rästitöitä, ja esimerkiksi nuorisotoimesta on siirtynyt kaksi henkilöä koordinoimaan ja järjestämään vapaaehtoisten yli 70-vuotiaille toimittamaa ostoapupalvelua.

Poikkeustilan vaikutukset jatkuvat ainakin 13. toukokuuta saakka. On kuitenkin jo arvioitu, että esimerkiksi normaaliin koulutyöhön ei palattaisi enää kevätlukukauden aikana. Muiltakin osin poikkeustilan kestäminen pidempään voi olla todennäköistä, jos koronaviruksen aiheuttamaa tilannetta ei saada aiemmin hallintaan.

Kommentoi

Palvelut