Pelastuslaitos sopeutuu koronauhkaan, toistaiseksi ei tartuntoja

Työvuorot vaihtuvat Lahden Paavolassakin pääosin toisiaan kohtaamatta. Koko työvuoron karanteeni aiheuttaisi pelastustoimelle "merkittäviä haasteita". Vesa Tapiola

Kari Anttinen

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksella on tehty järjestelyjä, jotta mahdollinen koronatartunta altistaisi mahdollisimman pienen työntekijäjoukon. Toistaiseksi henkilökunta on välttynyt tartunnoilta, kerrotaan pelastuslaitokselta.

Pelastustoiminnan ja ensihoidon henkilöstö on hajautettu erilaisilla tilaratkaisuilla keskinäisten kontaktien vähentämiseksi. Hajauttamisella pyritään estämään koko työvuoron yhtäaikainen asettaminen karanteeniin. Hajauttaminen myös suojaa henkilöstöä pienentämällä tartuntatodennäköisyyttä.

- Alueen suurimman eli Lahden Paavolan pelastusaseman pelastustoiminnan työvuoro on lisäksi jaettu toimimaan kahdessa osassa, kertoo aluepalopäällikkö Jani Aaltonen pelastuslaitoksen tiedotteessa.

Työvuorojen vaihdot on ohjeistettu siten, etteivät tuleva ja lähtevä vuoro kohtaa toisiaan, jos se ei ole välttämätöntä. Välttämätön harjoitustoiminta jatkuu, mutta esimerkiksi yhteiset koulutukset on toistaiseksi peruttu.

Määräaikaiset palotarkastukset Päijät-Hämeen pelastuslaitos keskeytti jo aiemmin. Myös asiakaspalvelu asemilla on suljettu.

Myös Päijät-Hämeen 18 sopimuspalokuntaa ovat tehneet toimenpiteitä kontaktien vähentämiseksi mahdollisuuksien mukaan. Niiden valmiutta seurataan pelastuslaitoksella viikoittain. Sopimuspalokuntien rooli on merkittävä etenkin kunnissa, joissa ei toimi vakituista palokuntaa.

Pelastustehtävien määrä on alkuvuodesta hieman laskenut, mutta ihmisten pelastustehtäviä on ollut aiempia vuosia enemmän. Tammi-maaliskuun aikana Päijät-Hämeen pelastuslaitos pelasti välittömästä vaarasta 17 henkilöä.

Pelastuspäällikkö Veli-Pekka Niemikallion mukaan yksi syy saattaa olla talven huono jäätilanne.

Päijät-Hämeen ensihoidon järjestäminen menossa suurremonttiin – nykyiset ongelmat kiteytyvät toimijoiden välisiin jännitteisiin ja epäluuloihin

Kommentoi

Palvelut