Lomautettujen määrän kasvu kiihdytti työttömyyden nousuun Hämeessä maaliskuussa – Lahdessa oli maan korkein alle 25-vuotiaiden ja ulkomaalaisten työttömyysaste

Anne Honkanen, Oskari Valtonen

Maaliskuun lopun jälkeen varsinkin lomautettujen määrän kasvu on jatkunut työttömissä työnhakijoissa. Tällä hetkellä Hämeen te-toimistossa lomautettuna olevien määrä on yli 4 000 suurempi kuin maaliskuun lopussa, Hämeen te-toimiston johtaja Eija Mannisenmäki kertoo tiedotteessa.

Kokoaikaisesti lomautettuna oli 4 140 henkilöä. Lomautettujen määrä kasvoi eniten palvelu- ja myyntityöntekijöiden ammattiryhmässä, kaikkiaan 1 187:llä.

Helmikuusta lomautettujen määrä kasvoi 2 626:lla. Määrä oli kasvussa kaikissa Hämeen kunnissa sekä vuoden että kuukauden takaiseen verrattuna.

Lahden työttömyysaste oli kaupungin tiedotteen mukaan 16,3 prosenttia vuoden 2020 maaliskuun lopussa. Luku on suurimpien kaupunkien korkein ja 3,1 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuosi sitten. Koko maan työttömyysaste oli maaliskuussa 11,8 prosenttia.

Työttömyysaste nousi Lahdessa maaliskuun 2020 aikana 2,6 prosenttiyksikköä, kun taas koko maassa se nousi 2,3 prosenttiyksikköä.

Lahdessa työttömien määrä kasvoi vuoden aikana 1 726 henkilöllä, joista 201 oli nuorisotyöttömiä. Pitkäaikaistyöttömien määrä puolestaan laski 187 henkilöllä.

Lahdessa oli maaliskuun lopussa maan korkein alle 25-vuotiaiden työttömyysaste (20,9 prosenttia) ja korkein ulkomaalaisten työttömyysaste (39 prosenttia). Koko maassa alle 25-vuotiaiden työttömyysaste oli 15,6 prosenttia ja ulkomaalaisten 24,6 prosenttia.

Helmikuun 2020 loppuun verrattuna työttömien määrä kasvoi Lahdessa maaliskuussa 1 438 henkilöllä ja lomautettujen määrä 1 059 henkilöllä.

Työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut Päijät-Hämeessä vuoden takaiseen verrattuna 23 prosenttia eli 2 525:llä. Kaikkiaan Päijät-Hämeessä oli maaliskuun lopussa 13 491 työtöntä työnhakijaa.

Lahdessa työttömiä työnhakijoita oli maaliskuussa yhteensä 9 131, mikä on 1 726 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten. Heistä alle 25-vuotiaita työttömiä oli 1 286 henkilöä ja yli vuoden yhtäjaksoisesti työttöminä olleita 2 194.

Työttömien määrä kasvoi kaikissa muissa Päijät-Hämeen kunnissa paitsi Padasjoella. Nopeinta työttömyyden kasvu oli Hartolassa, jossa työttömyys kasvoi 39 prosenttia. Helmikuuhun verrattuna työttömyys lisääntyi kuitenkin kaikissa kunnissa.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Hämeessä maaliskuun lopussa 12,5 prosenttia eli 2,2 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuosi sitten. Korkeimmat työttömyysasteet olivat Heinolassa, 17,0 prosenttia, ja Lahdessa, 16,3 prosenttia.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Valokuvia pahvilla ja vanerilla Heinolan kirjastossa – Kari Utin näyttely sai alkunsa kokeilusta
 2. "Hullu vuosi 2015" nuorten huumeongelmineen valmensi Tiina Kotila-Paasoa Hartolan yhtenäiskoulun rehtorin tehtävään
 3. Matkailun pikkujättiläinen juhlii Heinolassa – Itä-Hämeen matkailuyhdistykselle valmistuu historiikki
 4. Torin laidalta: On koittanut aika syrjäisten baarien
 5. Joutsa sai lakkauttaa Mieskonmäen koulun, toteaa hallinto-oikeus
 6. Pesäpallon päähän saanut Haimi näki katsomosta, kun Koplan Lammila otti debyyttivoittonsa viuhka kädessä – "Koitin olla sotkematta poikien peliä"
 7. Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin tuntevat ihmiset päästettiin ääneen pariskunnasta kertovassa kirjassa
 8. Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan
 9. Atalanta Italian ainoa toivo – PSG siipirikkona Mestarien liigan puolivälierään
 10. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen
 11. Vetter täräytti päälle 91-metrisen Turussa keihäskisan avauskierroksella, Topi Raitanen estevoittoon
 12. Pelaajauransa lopettanut lentopalloilija Olli Kunnari liittyy VaLePan valmennukseen
 13. Rahtikonttiin Espoossa pyrkinyt naamioitunut joukko havitteli poliisin mukaan yli 170 kilon kokaiinilastia – aine jopa 100-prosenttista ja arvo 25 miljoonaa
 14. Koripallolegenda Jordanin ensimmäisestä NBA-sopimuspaperista maksettiin huutokaupassa lähes 50 000 euroa – vaikka kyseessä olikin vain kopio
 15. Kiekko-Espoon Mestis-joukkueeseen liki tuhannen liigapelin ikoni – "Ladan paluu symbolisoi espoolaista kiekkoa"

Näytä lisää