Mielipide: Kotihoidon pysäkointiluvat heti käyttöön

Paula Werning

Kauan odotettu helpotus astuu voimaan kesäkuun alussa uuden tieliikennelain muutoksen myötä. Muutos tehostaa kotiin tuotavia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja helpottamalla näiden palvelujen työntekijöiden pysäköintiä.

Tämä on vastaus pitkään kentältä tulleisiin viesteihin, missä esimerkiksi kotihoidon työntekijät ovat tuoneet pysäköintiin liittyvät haasteet esille.

Tällä lakimuutoksella tullaan helpottamaan kotihoidon työntekijöiden arkea ja ennen kaikkea sillä on suora vaikutus asiakkaiden saamaan palveluun. Jatkossa kunnilla on mahdollisuus myöntää esimerkiksi kotihoidontyöntekijöille pysäköintilupia ja näin vapauttamaan hoitajien aikaa hoitotyöhön sen sijaan, että he käyttäisivät aikaa parkkipaikkojen etsimiseen tai joutuisivat kiirehtimään asiakkaan luota siitä syystä, että pysäköintiaika on päättymässä.

Uudet säännökset mahdollistavat kotihoitajien ja vastaavia palveluja tuottavien työntekijöiden ajoneuvojen pysäköinnin ilman aikarajaa ja maksua kunnan katuverkon pysäköintipaikoilla.

Pysäköinti on mahdollista myös kadulla, jossa pysäköinti on kielletty liikennemerkillä C38 (pysäköintikielto) tai liikennemerkillä C39 (pysäköintikieltoalue).

Pysäköinti on mahdollista myös liikennemerkillä osoitetulla pihakadulla muuallakin kuin merkityllä pysäköintipaikalla.

Moni hoitaja on maksanut itse omasta pussistaan pysäköintiajan ylityssakkoja .

Tiedän, että usein kotihoidon työntekijä törmää asiakaskäynnillään yllättävään, suunniteltua enemmän aikaa vievään tilanteeseen. Esimerkkinä voi olla vaikkapa sairauskohtaus, äkillinen yleistilan lasku, kaatuminen tai joku muu ennalta suunnittelematon tapahtuma.

Näiden tilanteiden arvioiminen ja hoitaminen saattavat kuluttaa huomattavan paljon aikaa. Asiakas tulee hoitaa huolella näissäkin tilanteissa ilman takaraivossa jyskyttävää tunnetta mahdollisesta pysäköintivirhemaksusta.

Moni hoitaja on maksanut itse omasta pussistaan näitä asiakaskäynneistä seuranneita pysäköintiajan ylityssakkoja. Se ei ole tarkoituksenmukaista.

Nyt toivon Kaakkois-Suomessa ripeyttä ja kehottaisinkin kuntia ottamaan pysäköintitunnukset viipymättä 1.6. alkaen käyttöön ja helpottamaan näin pysäköinnissä esiintyviä haasteita ja toimimaan myös asiakkaan parhaaksi.

Kirjoittaja on kansanedustaja (sd)

Kommentoi

Palvelut