Nelostien pullonkaula katoaa: Hartolan-Oravakivensalmen osuus sai rahoituksen hallituksen lisätalousarvioesityksessä

Nelostie on Hartolan ja Joutsan välillä kapea ja mutkainen. Mirja Hussain / arkisto

Nina Räty

Hallituksen tiistai-iltana julkistamassa neljännessä lisätalousarvioesityksessä on Päijät-Hämeen kannalta poikkeuksellisen myönteinen tieuutinen. Hallitus esittää, että Nelostiellä Hartolasta Oravakivensalmelle kulkevan tieosuuden parantamiseen kohdistetaan 26 miljoonaa euroa.

Suunnitelma: Nelostien parantaminen välillä Hartola–Oravakivensalmi. Minna Rosti

Kahdentoista kilometrin pituinen tieosuus on kapea, mutkainen ja mäkinen eikä täytä liikenneturvallisuutensa puolesta valtakunnan eikä EU:n vaatimuksia. Hartolan-Oravakiven tiehanketta on työstetty jo viidentoista vuoden ajan.

Keskimääräinen vuorokausiliikennemäärä on 6 500 ajoneuvoa, ja tuosta liikennemäärästä noin 17 prosenttia on raskasta liikennettä.

Tien kunnostamissuunnitelmien mukaan noin yhdeksän kilometrin matkan uusi tieväylä noudattaisi nykyistä pohjaa. Tie levenisi nykyisestä. Uutta tiepohjaa rakennettaisiin 2,7 kilometriä Muikunlahden ja Kettuvuoren välillä. Siihen tulisi molempiin suuntiin ajettaessa ohituskaistat, jotka erotettaisiin keskikaiteella. Uuden valtatien nopeusrajoitus nousisi 100 kilometriin tunnissa nykyisestä 80 kilometristä tunnissa.

Keskustan asikkalalainen kansanedustaja Hilkka Kemppi iloitsi Hartolan-Oravakivensalmen tieosuuden korjausrahoituksesta Twitterissä tiistai-iltana. Hän tviittasi: "Kaikkien aikojen suurin lisätalousarvio esiteltiin. Iloitsen valtatie 4 Hartolan pätkän rahoituksesta, josta tein talousarvioaloitteen 2019, 26milj. Tämä elinkeinoelämälle kriittinen tie ja Hartolan risteys on pitkäaikaisen vaikuttamistyön tulos."

Tiehankkeella on ollut kova kiire, koska se on saatava käyntiin voimassaolevien päätösten mukaisesti vuoden 2021 aikana. Jos rahoitusta ei saada, joudutaan valmistelu aloittamaan uudelleen todennäköisesti yleissuunnitelmasta lähtien. Tämä voisi viivästyttää kunnostamista arviolta kymmenen vuotta.

"Armonaikaa ei enää ole, rahoitus Nelostien parantamiselle on saatava", jyrähtää Hartolan kunnanjohtaja

Keskustelu