Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna

Jos on vakava tilanne, pitää soittaa hätänumeroon.

Viikonlopun aikana Keusoten alueella on todettu runsaasti koronatartuntoja ja joukkoaltistumisia. Myös Kanta-Hämeessä on ollut kasvua. Kuvituskuva. Arkisto/Ari Peltonen

Terhi Säynäjärvi

Päivystysavun 116117-numero on viime päivinä ruuhkautunut. Suurin osa soitoista on tullut hengitysoireisilta tai niiden syynä on ollut muut koronavirukseen liitettävissä olevat asiat.

– Maanantaina päivystysapuun tuli yli 1 300 puhelua eli nelinkertainen määrä kevään tyypilliseen lukuun nähden, kertoo johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

– Soittomäärät ovat nousseet niin paljon, että tarvitaan jatkuvasti enemmän ja enemmän ammattitaitoista henkilökuntaa niin vastaamaan puheluihin kuin ottamaan koronanäytteitä.

Ruuhka näkyy myös takaisinsoittopalvelussa.

– Eilen takaisinsoittoon kului noin 2,5 tuntia. Tavoitteemme on saada se takaisin alle tunniksi mahdollisimman pian, Nieminen sanoo.

Akuutti24-päivystykseen ei pitäisi lähteä ilman edeltävää soittoa kuin aivan poikkeuksellisesti. Nieminen muistuttaa, että jos on kyse vakavasta sairastumisesta, on soitettava hätänumeroon.

Keskustelu