Hartolan Kuivajärvellä ei vietetä tänä syksynä Eräiltaa

Eräilta kerää vuosittain satoja kävijöitä ruuan, musiikin ja yhdessäolon pariin. Kuva syksyn 2019 tapahtumasta. Sari Asikainen

Sari Asikainen

Hartolan Kuivajärvellä perinteisesti järjestetty Eräilta on peruttu. Tapahtuma oli tarkoitus järjestää lauantaina 5. syyskuuta, mutta Lepsala-Kumu-Kuivajärvi-kyläyhdistys päätyi lopulta perumaan tapahtuman koronatilanteen vuoksi.

– Suuri enemmistö talkoolaisista on ikäihmisiä. He olisivat kyllä mielellään osallistuneet valmisteluihin, mutta eivät olisi olleet käytettävissä itse tapahtumailtana. Se oikeastaan ratkaisi asian, Markus Puranen kyläyhdistyksestä kertoo päätöksen taustoista.

Purasen mukaan moni asia puolsi ulkoilmatapahtuman järjestämistä, mutta yhtä moni asia oli myös sitä vastaan. Eräilta kerää vuosittain Kuivajärvelle metsän keskelle satoja juhlijoita, ja parhaimmillaan paikalla on käynyt noin 1 300 vierasta.

– Oli pohdittava, että mitä jos paikalle tulee joku, joka oireisena tai oireettomana levittää tautia.

Kolmen kylän talkoolaisten yhteisponnistuksena vuosittain järjestettävä Eräilta on kyläyhdistyksen tärkein varainkeruutapahtuma, ja sen tuotoilla ylläpidetään Kumun kylätaloa.

Purasen mukaan kyläyhdistys ei ole vielä selvittänyt, olisiko sen mahdollista saada tukea kylätalon ylläpitoon Eräillan peruunnuttua.

– Mutta taitaa olla niin, ettei yleishyödyllisille yhdistyksille mitään tukia tällaisen varalle ole tarjolla.

Monet kyläläiset ovat kuitenkin Purasen mukaan jo kehottaneet yhdistystä aloittamaan keräyksen kylätalon ylläpidon turvaamiseksi.

– Kyllä meidän varmaan joku keräysjuttu on tehtävä, Puranen myöntää.

Kylätalon ylläpidon taloudellista painetta helpottaa heinäkuun alussa käyttöön otettu hybridilämmitysjärjestelmä. Ilma-vesilämpöpumpun pitäisi vähentää talon lämmitykseen kuluvan polttoöljyn käyttöä yli puolella.

– Sähkönkulutus toki nousee vähän, mutta säästöä pitäisi silti syntyä, Puranen lisää.

Kommentoi

Palvelut