Hämeen poliisi varoittaa vanhusten asuntoihin pyrkivistä huijareista – joillain ollut mukanaan korttimaksupääte

Huijareiden matkaan on lähtenyt muun muassa pankkikortteja, joiden tunnusluvut on urkittu. Jussi Vehkasalo

Anne Honkanen

Hämeen poliisissa on tutkittavana tapauksia, joissa vanhusten koteihin on tultu sepitettyjen kertomusten varjolla ja anastettu arvokasta omaisuutta.

Huijareiden matkaan on lähtenyt muun muassa arvokkaita koruja ja pankkikortteja. Varastettujen pankkikorttien ja urkittujen tunnuslukujen avulla tileiltä on viety satoja tai jopa tuhansia euroja.

Huijarit ovat esiintyneet poliisin tiedotteen mukaan esimerkiksi palovaroitintarkastajina, vesivahinkotarkastajina, sähkölaitetarkastajina, huoltomiehinä, pankkitoimihenkilöinä ja koronavirukseen liittyvinä "asunnon tarkastajina". Asuntoihin on päästy myös esiintymällä vanhusten hoitajina tai hoitoharjoittelijoina sekä vakituisten hoitajien sijaisina.

Osassa tapauksista huijarit ovat ottaneet vanhuksiin etukäteen tai jälkikäteen yhteyttä puhelimitse. Joillain on ollut mukanaan korttimaksupääte ”tarkastuskäynnin” maksamista varten.

Poliisin mukaan uusia tapauksia tulee tietoon viikoittain, ja ilmiö on valtakunnallinen.

Tarkkavainuisin poliisin huumekoira löytyi Tampereelta, hämäläiskoirien menestys vaatimatonta

Poliisi neuvoo, että jos ovelle ilmestyy henkilö tai henkilöitä, jota epäilee huijariksi, kannattaa näitä pyytää poistumaan ja soittaa hätänumeroon 112.

Isännöitsijältä voi varmistaa, että sisään pyrkivät ovat oikealla asialla. Eri ammattihenkilöillä on yleensä esittää kuvallinen ja nimellä varustettu henkilökortti.

Jos huijari onnistuu varastamaan pankkikortin, se tulee välittömästi sulkea soittamalla pankin sulkupalveluun. Rikoksen uhriksi joutuneen kannattaa tehdä asiasta rikosilmoitus.

Poliisin mielestä on tärkeää, että vanhusten läheiset kertovat heille tällaisesta rikollisesta toiminnasta.

Väitettyä pelivelkaa perittiin Lahdessa lyömällä ja pitämällä veistä kurkulla

Keskustelu