Näin käytät kasvomaskia oikein

Pue maski puhtain käsin ja muotoile se peittämään sekä suu että nenä.

Kertakäyttömaskit puetaan niin, että rautalangalla vahvistettu reuna tulee ylös ja langaton reuna alas. Timo Mustalampi

Markus Mattlar

Suomalaiset ovat oppineet käyttämään kasvomaskeja suhteellisen sujuvasti, mutta parannettavaa vielä on. Maskisuositus on voimassa esimerkiksi Jyväskylässä, jossa on tarjolla myös käyttöneuvontaa.

– Välillä näkee, että maski on puettu vain suun eteen ja nenä jää näkyviin. Tai sitten se siirretään leuan alle, kun jutellaan kaverin kanssa, ja laitetaan sen jälkeen takaisin. Näin käytettynä maskeista ei ole hyötyä, vapaaehtoistoiminnan kehittäjä Niina Kankare-Anttila toteaa.

– Mutta pitää muistaa, että maskien käyttö on aika uusi asia. Tämä on vielä opettelua.

Keskussairaalassa järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa järjestävää Olka ry:tä edustavalla Kankare-Anttilalla on sairaanhoitajan koulutus. Hän neuvoi maanantaina kansalaistoiminnankeskus Matarassa, kuinka maskia käytetään oikeaoppisesti.

– Kaikki lähtee käsien puhtaudesta. Jos on kotona, ennen maskin pukemista pitäisi pestä kädet. Jos ei ole kotona, olisi käytettävä käsidesiä. Ja käsidesin on annettava kuivua ennen kuin koskee mihinkään.

Kun puhtaaseen maskiin tarttuu puhtain käsin, voi maskia kosketella vapaasti. Sitä voi muotoilla kasvoihin sopivaksi ja asetella rauhassa paikoilleen.

Useimpien kertakäyttömaskien yläreuna on vahvistettu rautalangalla. Lanka auttaa muotoilemaan maskin sopivaksi nenän ympärille. Sen avulla voi myös päätellä, kumpi on maskin yläreuna ja kumpi alareuna.

Entä mistä tietää, kumpi puoli maskista tulee kasvoja vasten ja kumpi ulospäin? Maskeja on monenlaisia, eikä esimerkiksi väreistä voi päätellä oikeaa puolta.

– Kertakäyttömaskien pakkauksessa yleensä ohjeistetaan, miten päin maski kuuluu pukea. Tosin valitettavan usein ohje on printattu aika pienellä.

Kankare-Anttila korostaa, että muotoilu ja asettelu täytyy tehdä maskia pukiessa.

– Sitten kun maski on paikallaan ja ollaan liikkeellä, ei maskiin enää saa koskea.

Ennen kuin maski riisutaan, on kädet syytä puhdistaa jälleen. Riisuessa saa koskea vain maskin nauhoihin, ei enää itse maskiin.

Kertakäyttöinen maski laitetaan roskikseen, kangasmaski pyykkiin. Kädet puhdistetaan vielä kerran.

– Jos roskista ei ole lähellä, maski pitäisi laittaa muovipussiin ja sitten myöhemmin pesuun tai pussin kanssa roskiin. Käytettyä maskia ei pitäisi työntää irrallaan esimerkiksi taskuun tai kauppakassiin.

Kertakäyttöinen maski hävitetään laittamalla se sekajätteeseen. Kangasmaski olisi pestävä vähintään 60-asteisessa vedessä.

Kankare-Anttilan ohjeet koskevat nimenomaan niin sanottujen kansanmaskien käyttöä. Voimakkaammin suojaavilla hengityssuojaimilla saattaa olla erilaisia käyttöohjeita.

Kommentoi

Palvelut