Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vierumäen joukkohautojen kaivuutyö alkaa ensi viikolla ja kestää arviolta pari viikkoa

Vierumäellä sijaitsevan, vuoden 1918 sisällissodan joukkohaudan arkeologisen tutkimuksen ja vainajien siirron valmistelu on edennyt siihen vaiheeseen, että kaivuutyö voidaan aloittaa viikolla 43 eli ensi viikolla.

Kaivuutyön on arvioitu kestävän muutaman viikon. Sen jälkeen tehtävä tutkimustyö tehdään konteissa lähellä joukkohautaa. Kaivauksen ja tutkimustyön suorittaa Muuritutkimus Oy.

Siirtolupapäätöksessä edellytetyn omaisten etsimisen edellytyksenä on, että jäännöksistä pystytään ottamaan DNA-näytteet. Kun kenttätyöt on saatu päätökseen, tarkentuu tutkimustilanne näytteiden osalta.

Jos näytteitä on mahdollista ottaa, etsitään omaisia muun muassa Helsingin Sanomissa julkaistavalla kuulutuksella.

Testattavat omaiset valitaan arkistoselvitysten ja muiden tietojen perusteella.

Aluehallintovirasto on puolestaan edellyttänyt lupapäätöksessään pintapuolista kuolemansyyntutkintaa.

Teltta suojaa niin säältä kuin katseiltakin.

Harri Kuivalainen

Poliisi on ilmoittanut, että se ei suorita kuolemansyyntutkintaa yli 100 vuotta vanhoille ruumiille. Muuritutkimuksen osteologit eli luututkijat analysoivat jäänteet ja niiden säilyneisyydestä riippuen konsultoivat tarvittaessa patologia.

Kaivaminen suoritetaan arkeologisena kaivutyönä ja dokumentoidaan Museoviraston tutkimusohjeiden mukaan.

Vainajat säilytetään tutkimusten ajan kylmäkontissa mahdollisimman lähellä joukkohauta-aluetta.

Alue sijaitsee tehdasalueen aitojen sisäpuolella ja alueella on ympärivuorokautinen vartiointi. Lisäksi alue tullaan suojaamaan näköestein joka suunnasta, myös ylhäältä.

– Alueen päälle tulee iso teltta, joka suojaa niin säältä kuin katseiltakin, kertoo Heinolan teknisen toimen johtaja Harri Kuivalainen.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymältä on saatu terveydensuojelulain edellyttämä lupa haudattujen ruumiiden siirtämiseen. Yhtymä myös valvoo luvan noudattamista.

Uudelleenhautaaminen tehdään ensi vuoden aikana

Tutkimusvaiheiden jälkeen suoritetaan uudelleenhautaaminen vuoden 2021 aikana. Mikäli omaisia pystytään jäljittämään, heillä on mahdollisuus vaikuttaa omaisensa hautapaikkaan.

Nykyisen haudan muistomerkin uudeksi sijoituspaikaksi haetaan ehdotuksia keskustelujen avulla. Tutkimustyön ajaksi muistomerkki varastoidaan.

Haudan siirron valmisteluun päädyttiin, koska hauta-alue on sadan vuoden kuluessa jäänyt keskelle teollisuusaluetta.

Siirron valmistelu on sisältänyt lukuisia eri tahojen välillä käytyjä keskusteluja sekä koekaivauksen, jossa löytyi yksi joukkohauta.

Kansallisarkiston kesäkuussa 2020 valmistuneessa tutkimuksessa nousi esiin viitteitä kahdesta haudasta, ja alueella tehtiin uusi maatutkaus jo paikannetun haudan eteläpuolelta. Uusia hautoja ei kuitenkaan löytynyt.