Pieni kulkupeli, iso vastuu – sähköpotkulauta kiihtyy nopeasti ja kulkee rivakasti

Kuskin on pidettävä silmällä varsinkin hitaampia tiellä kulkijoita. Autoja ei kannata haastaa väistämisvelvollisuudessa.

Heinolan seudulla on toistaiseksi vähän sähköpotkulautoja, joten Kari Meriläisen kulkuneuvo kerää kiinnostuneita katseita. Esa Arvekari

Esa Arvekari

Uudehkolla sähköpotkulaudalla kurvaileva Kari Meriläinen ei usko, että kulkuneuvosta nousee Heinolan seudulla yhtä suuri haloo kuin isoissa kaupungeissa.

Niin Helsingissä kuin Euroopan muissa kapitaaleissa sähköpotkulautailijat ovat aiheuttaneet niin pahoja häiriöitä, että kulkuneuvo on paikoittain kielletty kokonaan.

– Käsittääkseni ongelmat ovat liittyneet poikkeuksetta vuokrattaviin sähköpotkulautoihin. Niillä on ajettu vastoin liikennesääntöjä ja hylätty vaarallisiin paikkoihin, hän sanoo.

Vuokrafirmat eivät ole kiinnostuneet pikkukaupungeista, eikä vuokralautoja juuri ole muillakaan paikallisilla toimijoilla. Suurin osa laudoista on yksityisiä.

– Kun on itse sijoittanut jonkinmoisen rahasumman laadukkaaseen sähköpotkulautaan, on myös asenne liikenteessä toisenlainen, Meriläinen tietää.

Meriläinen eroaa useimmista potkulautailijoista siinä, että hänellä on ajokortti ja vuosien ajokokemus.

– Varmaankin sitä kautta osaan paremmin ennakoida liikennetilanteita myös sähköpotkulautakuskina.

Liikennesääntöjen kannalta sähköpotkulauta rinnastetaan polkupyörään. Sitä voi kuljettaa kevytväylällä ja ajoradalla. Esa Arvekari

Oma henki on sen verran kallis, ettei aina tee mieli käyttää kaikkia oikeuksia, joita sähköpotkulautailijalla olisi.

– Auton ratissa oppii, että huomiokyky on rajallinen ja että kevytajoneuvon kuski jää törmäystilanteessa kärsijäksi, vaikka olisi ajanut sääntöjen mukaan, hän pohtii.

Oppimista riittää vieläkin.

– Havahduin vasta äskettäin siihen, ettei aikuinen saa ajaa sähköpotkulaudalla jalkakäytävällä.

Heinolan liikenne on niin verkkainen, että on tuntunut turvalliselta liikkua myös jalkakäytäviä pitkin.

– Toisaalta katu-uudistuksen jälkeen autoliikenteen tempo putosi keskustassa, joten niillä kaduilla, missä ei ole polkupyörille ja sähköpotkulaudoille tarkoitettua kevytväylää, voi nyt ajaa turvallisesti myös ajoradalla, Meriläinen sanoo.

Hän neuvoo aloittelevia sähköpotkulautailijoita yhdessä asiassa.

– Laite on paikallisesti vielä niin outo kapistus, että muilla tienkäyttäjillä on suuria vaikeuksia arvioida sen liikkeitä.

Sähköpotkulaudan soittokello on tärkeä. Se on varoitusmerkki edellä ajavalle, koska laudasta ei lähde ääntä. Esa Arvekari

Sähköpotkulauta kiihtyy 15–20 kilometrin tuntinopeuteen hetkessä. Silti ihmiset saattavat mieltää sen hitaasti liikkuvaksi kohteeksi.

– Juurikin kiihdytettäessä ja suurimmalla nopeudella ajaessa kannattaa käyttää paljon soittokelloa. Kevytväylillä liikkuu lapsia ja hitaita kulkijoita, jotka eivät ilman kellon soittoa reagoi ajoissa hiljaisen sähköpotkulaudan tuloon. Risteyksissä pitää olla autoilijoiden kanssa varovainen, koska he eivät välttämättä tajua sähköpotkulaudan kiihtyvyyttä, Meriläinen toteaa.

Miksi sähköpotkulauta?

– Olen karavaanari. Tässä elämäntavassa vaunu jätetään parkkiin ja tehdään retkiä lähiympäristöön kevytkulkuneuvoilla.

Meriläinen kiinnostui sähköpotkulaudoista, kun tajusi ettei niiden kuljettaminen asuntoautossa tai -vaunussa vie paljon tilaa.

– Potkulauta on taittuva, joten sen voi laittaa auton lattialle, penkille tai säilytysboksiin. Kuljetustelinettä ei tarvita, hän perustelee.

Pienestä maavarasta ja alhaisesta painopisteestä johtuen sähköpotkulaudan jalkatuki voi olla lyhyt. Esa Arvekari

Sähköpotkulauta on nopea ja ympäristöystävällinen kulkuneuvo töissä käyntiin ja asiointiin, mutta sen käytettävyys ja yleistyminen edellyttää hyväkuntoisia väyliä.

Heinolan seudun tiestö ei kehity hyvään suuntaan. Meriläistä huolestuttaa eniten päällysteiden heikkenevä kunto.

– Oma lautani on vankempaa tekoa ja sen pyörät eivät ole pienimmästä päästä, mutta silti pitää olla tarkkana.

Useimpien kevyempien sähköpotkulautojen tavallisimmat vaara- ja vammautumistilanteet liittyvät kaatumiseen.

– Kaatumisen voi aiheuttaa pienikin kuoppa tai kadulla oleva kivi, Meriläinen muistuttaa.

Kommentoi

Palvelut