Influenssarokotusta varten tarvitsee ajanvarauksen liki koko Itä-Hämeessä

Itä-Hämeessä joukkorokotuspäiviä vain Joutsassa ja Luhangassa. Ajanvaraus alkaa Heinolassa ja Pertunmaalla ensi viikolla, Hartolassa ja Sysmässä se on jo käynnissä.

Rokotettavaksi tulevan on hyvä huomioida pukeutumisessaan, että rokotus pistetään olkavarren yläosaan. Sami Lettojärvi

Sari Asikainen

Vallitsevasta koronatilanteesta johtuen liki kaikki Itä-Hämeen kunnat ovat tänä syksynä luopuneet tavanomaisista kausi-influenssan joukkorokotuspäivistä.

Rokotukset hoidetaan ajanvarauksella kaikissa muissa Itä-Hämeen kunnissa paitsi Joutsassa ja Luhangassa. Poikkeusjärjestelyllä halutaan varmistaa, että rokotukset voidaan antaa mahdollisimman turvallisesti koronaepidemian aikana.

Hartolassa ja Sysmässä ajanvaraus maksuttomaan kausi-influenssarokotukseen on jo alkanut, ja Heinolassa se alkaa maanantaina 26. lokakuuta. Itse rokottaminen alkaa marraskuun ensimmäisellä viikolla.

Rokotukseen saapuvia pyydetään varaamaan aika ensisijaisesti verkossa Heinolan kaupungin verkkosivujen kautta. Mikäli aikaa ei pysty varamaan sähköisesti, voi ajan varata puhelimitse arkisin kello 8–15 numerosta 044 587 1475.

Heinolassa rokotuksia annetaan terveyskeskuksessa, neuvolassa ja oppilaitosten tiloissa. Tarkemmat saapumisohjeet kerrotaan ajan varaamisen yhteydessä.

Influenssarokotusvastaanoton pituus on 10 minuuttia, eikä vastaanotolla hoideta muita asioita. Ainoa poikkeus on omakustanteisesti hankittu pneumokokkirokote, jonka voi tuoda mukanaan rokotusvastaanotolle.

Odotustilat pyritään pitämään ruuhkattomina, joten rokotukseen tulisi saapua täsmällisesti sovittuna aikana.

Pertunmaalla ajanvaraus alkaa Heinolan tapaan maanantaina 26. lokakuuta. Rokotukset annetaan Pertunmaan hyvinvointiasemalla.

Ajanvaraukset pyydetään tekemään ensisijaisesti Essoten verkkosivujen kautta. Rokotusajan voi tarvittaessa kuitenkin varata myös numerosta 015 770 2600.

Joukkorokotuspäivät ovat aiempina vuosina keränneet esimerkiksi Heinolassa pitkiä jonoja. Sami Lettojärvi

Joutsassa, Leivonmäellä ja Luhangassa kausi-influenssarokotteet annetaan tänäkin syksynä porrastetusti ilman ajanvarausta. Rokotusaikoja on porrastetusti sukunimen alkukirjaimen perusteella.

Joutsan uuden sote-keskuksen neuvolassa rokotuspäiviä on yhteensä neljä: maanantaina 23. marraskuuta kello 9–15 (sukunimet A–I), perjantaina 27. marraskuuta kello 9–15 (J–N), tiistaina 1. joulukuuta kello 9–17 (O–S) ja perjantaina 4. joulukuuta kello 9–15 (T–Ö).

Leivonmäen neuvolassa rokotuksia saa vain torstaina 3. joulukuuta – kello 9–12 (A–K) ja kello 12–15 (L–Ö). Myös Luhangan neuvolassa rokotukset hoidetaan yhtenä päivänä, keskiviikkona 2. joulukuuta. Ensin ovat vuorossa sukunimet A–K kello 8–12, ja sukunimet alkukirjaimella L–Ö rokotetaan kello 12–15.

Ruuhkien välttämiseksi rokotettavien toivotaan välttämään kiireisimpiä aamun ja loppupäivän aikoja. Rokotuksia on mahdollista saada myös vastaanottokäyntien yhteydessä.

Lisäksi sotaveteraaneille ja lotille voidaan antaa influenssarokotuksen yhteydessä myös maksuton pneumokokkirokote.

Odotustilat pyritään pitämään ruuhkattomina, eli mikäli rokotukseen saapuu ajanvarauksella, tulisi rokotukseen saapua täsmällisesti sovittuna aikana.

Lapset, lapsiperheet ja raskaana olevat varaavat ajan influenssarokotukselle neuvolasta omalta terveydenhoitajaltaan, ja koululaiset saavat rokotuksen kouluterveydenhuollon kautta. Jokaiselle rokotettavalle tulee varata oma aika.

Opiskelijat puolestaan ottavat yhteyttä oman oppilaitoksen terveydenhoitajaan.

Rokotettavaksi saapuville suositellaan maskin käyttöä. Myös kädet tulisi desinfioida rokotukseen tultaessa. Rokotusaika tulee jättää väliin, mikäli rokotettavalla on kuumetta, flunssa tai vatsaoireita.

Influenssa

Kuka saa maksuttoman rokotteen?

Influenssarokotteen saavat kansallisessa ohjelmassa maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Rokotettavaksi tuleva tarvitsee mukaansa Kela-kortin.

Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja:

kaikki 65 vuotta täyttäneet

sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat 7–64-vuotiaat

vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri

alle 7-vuotiaat lapset

raskaana olevat naiset

varusmiespalveluksensa aloittavat miehet vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset

terveys- ja sosiaalialan ammattilaiset sekä lääkehuollon henkilöstö.

Kommentoi

Palvelut