Vierumäeltä löytyi toinenkin punaisten joukkohauta

Versowoodin tehdasalueella sijaitsevan hauta-alueen vainajien lukumäärä ja kunto selviävät noston yhteydessä.

Vierumäen vuoden 1918 sisällissodan joukkohaudan siirron arkeologisissa kaivauksissa on löydetty toinen joukkohauta.

Kaivaukset alkoivat jo tiedossa olleen joukkohaudan osalta viime viikolla. Uusi hautapaikka löytyi punaisten hautamuistomerkin kohdalta merkin siirron yhteydessä. Muistomerkin aluetta ei ole aiemmin tutkittu, ja perimätiedon mukaan alueelle olisi haudattu vain yksi ihminen.

– Paikalta löytyi pitkälti saman näköinen kuoppa kuin jo tiedossa ollut joukkohauta on, kaivauksia suorittavan Muuritutkimuksen kaivausjohtaja Kari Uotila kertoo.

Uotilan mukaan kaivauksissa varaudutaan nyt siihen, että joukkohauta-alueella olevien vainajien määrä tuplaantuu ensiarviosta.

– Työarvio on, että alueella on reilu 40, vajaa 50 vainajaa.

Määrä täsmäisi tällöin melko tarkasti Kansallisarkiston tekemän, Vierumäen taistelussa kuolleiden määrää koskevan tutkimuksen kanssa. Taistelussa kaatuneita tai kadonneita punaisia löytyi tutkimuksessa yhteensä 43.

Uusi hautalöytö tarkoittaa, että kaivaukset alueella kestävät arvioitua pidempään. Uotila kertoo, että henkilökunnan määrää alueella on jo lisätty.

– Muista kohteista on nyt siirretty muutamia arkeologeja Vierumäelle. Aiemmin paikalla oli kuuden hengen ryhmä, nyt kymmenkunta henkilöä.

Uotilan mukaan realistinen arvio on, että kaivaukset saadaan valmiiksi marraskuun toisella puoliskolla.

– Aiemmin tavoite oli 6. marraskuuta. Tähän on lisättävä ainakin kaksi viikkoa, hän laskee.

Kaivauksia voidaan Uotilan mukaan suorittaa vielä ilmojen viilentyessäkin. Kaivaukset tehdään teltoissa, joissa on valaistus ja lämmitys, joten vaikeuksia aiheuttaisivat vain kovat pakkaset.

Harmia on tähän mennessä aiheuttanut kuitenkin kosteus.

– Ensimmäisen joukkohaudan alue on ollut todella kostea. Hautatasossakin on ollut vettä liikkeessä, ja olemme joutuneet kaivamaan ojia.

Hieman sydämentykytyksiä aiheutti myös ensimmäisen viikon vainajalöytö, joka tehtiin noin puoli metriä lähempänä maanpintaa kuin osattiin odottaa.

– Jouduimme vähän jarruttelemaan ja tutkimaan, onko vainajia enemmänkin kuin tämä yksi lähempänä maanpintaa, Uotila kertoo.

Ensimmäisen joukkohaudan osalta tiedetään nyt, että vainajia on osittain ainakin kahdessa kerroksessa – kuten osattiin myös odottaa. Vainajien nostot alkavat ensi viikolla, ja silloin selviää, onko vainajia mahdollisesti vielä useammassakin kerroksessa.

Uotilan mukaan vielä ei ole tarkkaa käsitystä siitä, millaisessa kunnossa vainajat ovat. Tunnistamisen kannalta tärkeät pääkallon luut ja hampaat ovat kuitenkin osin pahasti maatuneita kostean maan vuoksi.

Tunnistamiseen voidaan käyttää myös esimerkiksi vartalon pitkiä luita.

– Luut voivat näyttää luulta kun ne kaivetaan esiin, mutta voivat kuitenkin kosketuksesta muuttua tomuksi, Uotila kuvailee kosteuden vaikutuksia.

Versowoodin tehdasalueen keskelle jääneen punaisten hauta-alueen vainajat on tarkoitus siirtää vuoden 2021 aikana Heinolan hautausmaalle.

Mikäli omaisia pystytään jäljittämään, on heillä mahdollisuus vaikuttaa omaisensa hautapaikkaan.

Toisen joukkohaudan löytymisestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut