Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vierumäen joukkohaudan kaivauksissa saatu esiin 27 vainajaa

Kaivaukset jatkuvat marraskuussa löytyneen toisen haudan tutkimuksilla. Kenttätutkimus päättynee joulukuun alkupuolella.

Arkeologiset tutkimukset ja vainajien nosto aikaisemmin tiedossa olleesta vuoden 1918 sisällissodan taistelun joukkohaudasta Vierumäellä ovat olleet käynnissä noin kolme viikkoa.

Tutkimusten alkaessa alueelta löydettiin myös toinen joukkohauta. Uusi hautapaikka löytyi punaisten hautamuistomerkin kohdalta merkin siirron yhteydessä. Muistomerkin aluetta ei ole aiemmin tutkittu.

Vierumäeltä löytyi toinenkin punaisten joukkohauta

Ensimmäisestä joukkohaudasta on saatu esiin 27 vainajan jäänteet, ja kaikki vainajat on myös saatu nostettua. Haudatut olivat limittäin kahdessa kerroksessa niin, että osalla pää oli kohti itää ja osalla kohti länttä.

Osa vainajista oli haudattu selkäpuoli ylöspäin.

Haudan kostea maaperä on säilyttänyt paikoittain osia haudattujen vaatteista. Jalkineiden jäänteitä ei haudassa näyttäisi kuitenkaan olevan.

Osalla vainajista on löydetty pieniä taskuissa olleita esineitä, esimerkiksi lyijykynän pätkiä. Vainajien henkilöllisyyksiin viittaavaa esineistöä ei kuitenkaan ole toistaiseksi löytynyt.

Vainajien jäänteet ovat pitkälti maatuneet, mutta luita on eri asteittain säilyneenä.

Luista parhaiten on säilynyt raajojen pitkiä luita sekä hampaita. Osalle joukkohautaan haudatuista voidaan näin ollen mahdollisesti tehdä DNA-analyysi tunnistamista varten.

Kaivaukset jatkuvat marraskuussa muistomerkin alta esiin tulleen haudan tutkimuksilla. Hautojen tutkimuksen kenttätyövaihe valmistunee joulukuun alkupuoliskolla.

Kaivauksia suorittavan Muuritutkimuksen kaivausjohtaja Kari Uotila kertoi aiemmin Itä-Hämeelle, että perimätiedon mukaan toisen haudan alueelle haudattu vain yksi ihminen, mutta paikalta löytyi pitkältä saman näköinen kuoppa kuin ensimmäisenä tutkittu joukkohauta. Alustavan arvion mukaan myös tähän toiseen hautaan on haudattu noin 20–25 vainajaa.

Hautapaikat on vainajien arvokkuuden suojelemiseksi suojattu näköestein, eikä alueelle päästetä ulkopuolisia. Kaivausalueella on lisäksi ympärivuorokautinen vartiointi.

Versowoodin tehdasalueen keskelle jääneen punaisten hauta-alueen vainajat on tarkoitus siirtää vuoden 2021 aikana Heinolan hautausmaalle.

Mikäli omaisia pystytään jäljittämään, on heillä mahdollisuus vaikuttaa omaisensa hautapaikkaan.