Koronatartuntojen määrä jyrkässä nousussa - koko yhtymän alue nyt kiihtymisvaiheessa, Lahti lähestyy leviämisvaihetta

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä antoi maanantaina uusia suosituksia muun muassa maskien käytöstä oppilaitoksissa.

Kari Anttinen

Kari Anttinen

Etelä-Suomen Sanomat

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 72 uutta koronavirustartuntaa perjantain ja viikonlopun aikana. Sairaalahoidossa on kuusi potilasta, heistä kaksi on hyvinvointiyhtymän mukaan tehohoidossa.

Viime viikon aikana yhtymän alueella todettiin 105 uutta koronatartuntaa. Edeltävällä viikolla uusia tartuntoja oli 52.  Yhtymän mukaan koko sen alue on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Lahti lähestyy jo leviämisvaihetta. 

Koronavirustartuntoja on epidemian aikana varmistettu yhtymän alueella kaikkiaan 481. Koronavirusnäytteitä on otettu lähes 46 000.

Hyvinvointiyhtymä suosittaa yksityistilaisuuksien osallistujamäärän rajaamista 10 henkilöön. Yleisötilaisuuksien osalta yhtymä kertoo neuvottelevansa aluehallintoviraston ja kuntien kanssa kokoontumisten osallistujamäärän rajaamiseksi. Nyt voimassa olevan suosituksen mukaan yhtymän alueella on mahdollista järjestää yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia rajatuissa ulkotiloissa ja sisätiloissa. Tämä sillä edellytyksellä, että järjestäjät noudattavat ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä. 

Maskin käyttösuositus koskee nyt myös toisen asteen oppilaitoksia. Myös yläkoulujen opettajille suositetaan suojautumista maskin avulla. Kouluissa siirrytään uuteen maskisuositukseen sitä mukaa kun maskit saadaan käyttöön.

Aikuisten harrastusryhmien koko rajataan 10 henkeen. Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua nykyisellään turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. 

Maanantaina annetut suositukset ovat voimassa 14. joulukuuta saakka.

Julkiset tilat kuten uimahallit, liikuntahallit, nuorisotilat, kulttuurikeskukset, museot ja kirjastot pidetään Lahdessa auki. Niiden asiakasmääriä ja turvaetäisyyksien toteutumista seurataan aktiivisesti ja toimintaa rajoitetaan tarvittaessa. Yhtymä ja kaupunki linjaavat suosituksista tarkemmin myöhemmin tällä viikolla.

Yhtymä suosittelee myös edelleen, että pääasiallisesti alkoholijuomia tarjoavat ravintolat sulkisivat ovensa viimeistään kello 23. Anniskelu olisi sallittu kello 07–22. Pääasiassa alkoholijuomia tarjoavien ravintoloiden asiakaspaikoista puolet saa suosituksen mukaan olla käytössä.

Muut ravitsemusliikkeet, kuten ruokaravintolat, kahvilat, pikaruokapaikat ja pizzeriat saavat suosituksen mukaan olla auki puoleenyöhön saakka.

Kommentoi