28.11. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: 26 uutta tartuntaa, yhtymä vetoaa välttämään perhepiirin ulkopuolisia tapaamisia

Lähihoitaja Jenna Virta tekee koronatestin Myy Vainiolle, joka istuu äitinsä Roosa Mielosen sylissä. Akuutti24:n drive in -testauskontti toimii Päijät-Hämeen keskussairaalan takapihalla Sykekadun päässä. Katja Luoma

Nina Räty

Päijät-Hämeessä on todettu 26 uutta koronavirustartuntaa perjantain jälkeen, kertoi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä lauantaina. Sairaalahoidossa on edelleen kahdeksan potilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Uusien rajoitusten vaikutus epidemian taltuttamiseen on kiinni jokaisen päijäthämäläisen käyttäytymisestä, yhtymästä painotetaan. Rajoitusten teho alkaa näkyä viiveellä, sillä koronavirustaudilla on suhteellisen pitkä puhkeamisaika.

– On tärkeää noudattaa ohjeita sitkeästi, vaikka tartuntamäärien kasvun taittuminen antaakin odottaa itseään. Tärkeintä on välttää fyysisiä lähikontakteja perhepiirin ulkopuolisten kanssa, tähdentää yhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Keväällä päijäthämäläiset onnistuivat vastuullisella käyttäytymisellään pitämään epidemian kurissa. Fyysisiä kontakteja vältettiin, turvavälit pidettiin, käsi- ja yskimishygieniasta huolehdittiin. Nyt käytössä ovat kevään keinojen lisäksi myös kasvomaskit ja Koronavilkku-sovellus.

Nyt se on varmaa: avi kielsi yli 10 hengen tilaisuudet Päijät-Hämeessä, suosittelee painokkaasti välttämään pieniäkin kokoontumisia

Maskien käyttö on tärkeätä myös kaupoissa asioivilla. Erityinen varovaisuus on tarpeen, jos on välttämätöntä matkustaa pääkaupunkiseudulle.

– Onnistumme nitistämään epidemian etenemisen myös nyt, kun vain vedämme yhtä köyttä ja noudatamme ohjeita, vetoaa infektioylilääkäri Ville Lehtinen.

– Pyydämme julkisia tiloja huomioimaan turvavälit ja maskien käytön nyt erityisen hyvin omissa ohjeissaan, johtajaylilääkäri Nieminen kehottaa.

Sukulaisiin ja ystäviin kannattaa pitää yhteyttä soittamalla ja lähettämällä viestejä.

– Fyysisten tapaamisten välttäminen ei tarkoita eristäytymistä tai läheisten unohtamista. Meillä on monia keinoja viestiä välittämisestä, vaikkemme voisikaan toisiamme kasvokkain tavata. On tärkeää pitää huolta siitä, että kukaan ei kokisi jäävänsä tässä tilanteessa yksin, Nieminen korostaa.

Jos Päijät-Hämeessä noudatetaan rajoituksia hyvin, parin viikon jälkeen voi helpottaa – jouluun valmistautumisessa kannattaa kuitenkin ottaa rajoitukset huomioon

Testiin omaolo.fi:n kautta, yleistä koronatietoa valtakunnallisista palveluista

Päivystysavun numerossa 116117 on edelleen ruuhkaa, ja koronatestiin pääsee parhaiten palvelusta omaolo.fi.

Yleistä koronatietoa tarvitsevia pyydetään soittamaan valtakunnalliseen, maksuttomaan koronaviruksen puhelinneuvontaan 0295 535 535. Numerossa vastataan arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Myös valtakunnallisessa chatissa saa yleistä tietoa koronaviruksesta.

Neuvontaa on mahdollista saada lisäksi tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on henkilöille, jotka eivät kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta löytyy tietoa koronaviruksen oireista ja hoidosta sekä altistumisesta koronavirukselle, eristyksestä ja karanteenista.

Hollolan Kankaan koulussa koronavirustartunta – 20 henkilöä karanteeniin

Paavolan päiväkodissa ja Lähteen koulussa Lahdessa todettiin koronatartunta – 35 altistunutta karanteeniin

Hyvinvointiyhtymän alueella 18 uutta tartuntaa, kaksi potilasta tehohoidossa

Pohjois-Pohjanmaa on siirtynyt leviämisvaiheeseen – Suomessa yli 500 uutta koronavirustartuntaa

Kommentoi

Mainos: Itä-Häme

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut