Heinolan valtuuston koko säilyy 43-paikkaisena

Yli kolmetuntiseksi venyneessä kokouksessa osa valtuutetuista oli epätietoisia siitä, mistä tarkalleen oltiin päättämässä.

Heinolan valtuustosalissa oli paikalla vain valtuuston puheenjohtaja Niina Varjo, sekä teknistä tukea antanut Timo Kujala ja hallintosääntöasiaa esitellyt Hanna Hurmola-Remmi. Kuvakaappaus Youtubesta/Heinolan kaupunki

Heini Kuusela

Heinolan valtuusto käsitteli maanantai-illan kokouksessaan hallintosääntöä, sillä osa siitä oli päivitettävä ennen vuodenvaihdetta.

Hallintosääntöpykälässä käytiin varsin polveilevaa keskustelua ja äänestettiin valtuutettujen lukumäärästä. Valtuutettujen määrästä oli päätettävä vuoden loppuun mennessä ensi vuoden kunnallisvaaleja varten.

Valtuuston puheenjohtaja Niina Varjo (kok.) esitti useampaan otteeseen toiveen, että puheenvuorot keskittyisivät käsittelemään nimenomaan valtuutettujen lukumäärää, josta päätös tehtäisiin nyt, eikä muita asioita, joita käsiteltäisiin tammikuussa.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja, valtuutettu Henri Saari ehdotti, että Heinolaan riittäisi 35 valtuutetunkin kokoinen valtuusto. Saari huomautti, että viime vaalien ehdokasmäärien perusteella kaikki halukkaat pääsisivät edelleenkin ehdolle. Parempi Heinolan Ville-Matti Kuusela kannatti Saaren esitystä.

Valtuuston kokoa koskevassa äänestyksessä jakolinjat olivat melko selkeät.

Valtuuston koon säilyttämistä 43-paikkaisena kannattivat demarit ja pienryhmät sekä muun kokoomuksen linjasta livenneet Juha Tähkänen ja Timo Erkkilä.

Toistan: se on meidän voimassa oleva hallintosääntö.

Kaupunginjohtaja Jari Parkkonen

Parempi Heinolan valtuutetut sekä kokoomus Tähkästä ja Erkkilää lukuun ottamatta puolsivat valtuuston koon pienentämistä, joten äänestystuloksella 26-17 Heinolan valtuustossa istuu seuraavallakin valtuustokaudella 43 valtuutettua.

Kaikille ei ollut selvää, mistä oltiin päättämässä

Kun hallintosääntöpykälän kolmas asiakohta, liitteenä olevan hallintosäännön hyväksyminen siten, että se tulee voimaan 1.1.2021, tuli käsittelyyn, keskusteltiin siitä, mistä oikeastaan päätetään.

Keskustavaltuutettu Pekka Kantanen ehti esittää jo ennen valtuutettujen lukumäärää koskevaa äänestystä koko asian palauttamista käsittelyyn. Kantanen esitti myös liitteen poistamista kohdassa kolme.

Samoilla linjoilla oli valtuutettu Kauko Kekkonen (kd.), joka kiitti Kantasta huomion kiinnittämisestä pykälän kolmoskohtaan.

– Jos tällainen tekstimuoto hyväksytään, niin selkeästi hyväksytään muutospaketti jota Hanna Hurmola-Remmi on esitellyt meille. Miksi tällaista harhaanjohtavaa tekstiä tänne on tuotu, kysyi Kekkonen.

Kekkonen ihmetteli myös miksi asiaa tällä tavalla yritetään viedä eteenpäin, eikä hyväksytä hänen tai Kantasen näkemystä.

Varjo vastasi Kekkoselle, ettei hallinto- ja kehitysjohtaja Hurmola-Remmin esittelemää pakettia ei ole käsitelty illan aikana lainkaan, vaan se tulee valtuuston keskusteluun tammikuussa.

– Tekstin sisään ei olla vyöryttämässä mitään muutoksia, paitsi se, mitä valtuusto äskeisellä päätöksellään on päättänyt.

Kekkonen toivoi, että kaupunginjohtaja Jari Parkkonen toisi asiassa kompromissiehdotuksen, joka voitaisiin hyväksyä.

Parkkonen huomautti, että hänen käsityksensä mukaan ei voida poistaa liitettä niin, että ei olisi hallintosääntöä.

– Liitteenä oleva hallintosääntö on meidän voimassa oleva hallintosääntö, joka on päätetty 2017. Toistan: se on meidän voimassa oleva hallintosääntö, joka on päätetty 2017. Siihen on tehty vain kaksi muutosesitystä, jotka käsiteltiin jo aikaisemmassa kohdassa.

Lopulta päätös nuijittiin pohjaesityksen mukaan.

Kommentoi

Palvelut