Ilotulitteiden myyntilupia haettiin Päijät-Hämeeseen viime vuotta vähemmän

Ilotulitteiden myyntilupa on Päijät-Hämeessä myönnetty tänä vuonna 38 myyntipaikkaan, kerrotaan Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta. Viime vuonna luvan saaneita myyntipaikkoja oli vuodenvaihteen ajalle maakunnassa huomattavasti enemmän, 55.

Ilotulitteiden myynnin sai aloittaa sunnuntaina 27. joulukuuta ja se jatkuu uudenvuodenaattoon saakka. Myyjien on tehtävä pelastuslaitokselle etukäteisilmoitus viimeistään kuukautta ennen myynnin aloittamista. Lupa puolestaan edellyttää turvallisuusohjeiden noudattamista ja sitä pelastuslaitos myös valvoo tarkastamalla myyntipaikat. Valvonnassa kiinnitetään huomiota muun muassa sammutusvälineisiin ja ilotulitteiden turvalliseen varastointiin.

Palotarkastaja Ari Heikkinen sanoo ilotulitteista aiheutuneiden silmävammojen vähentyneen huomattavasti viime vuosina. Hän arvelee, että kehityksen taustalla on ilotulitepatojen yleistyminen ja suojalasien käyttö. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan viime vuodenvaihteessa silmävammoja sai Suomessa ilotulitteista viisi henkilöä. Vuotta aiemmin luku oli 13 ja esimerkiksi vuonna 2016 peräti 29.

– Sen sijaan ilotulitteiden käytöstä johtuneet tulipalot ovat olleet valtakunnallisesti nousussa, Heikkinen sanoo pelastuslaitoksen tiedotteessa.

Ilotulitteiden käyttö on sallittua Päijät-Hämeen kunnissa uudenvuodenaattona kello 18–02. Lahden keskustassa Mannerheiminkadun, Lahdenkadun, Hollolankadun ja Saimaankadun rajaaman alueen sisäpuolella on tuttuun tapaan voimassa ilotulituskielto.

Monet kunnat, muun muassa Lahti ja Heinola, ovat peruneet omat vuodenvaihteen ilotulituksensa koronapandemian vuoksi.

Rakettikaupan odotetaan käyvän tänä vuonna reippaana – rakettimyyjät ihmettelevät pk-annettua ohjeistusta unohtaa ilotulitukset tänä vuonna kokonaan

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut