Kaikki menee saman tien

Maastohiihto: Köyden rasvaus vaihtui riemun kiljahduksiin, kun lunta tuli.

Peltosen suksitehtaalla Heinolassa tehdään nyt suksia lähes suoraan laduille. Janne Pussila

Janne Pussila

Peltosen suksitehtaan johtaja Jarmo Pilli esitti lokakuun lopulla hartaan toiveen siitä, että Etelä-Suomeen ja varsinkin kehäkolmosen sisäpuolelle sataisi 20–30 senttiä lunta, mikä räjäyttäisi suksikaupan käyntiin.

Toive toteutui, joten kuinka mittava se räjähdys oli?

– Niin kova, ettei vastaavaa ole koskaan tapahtunut, joten toive toteutui moninkertaisena. Kaikki haluavat nyt hiihtää ja ostavat suksia, Pilli iloitsee.

Halu hiihtämään on nyt niin kova, että laduille mennään kirjaimellisesti uunituoreilla suksilla.

– Varasto on tyhjä, joten käytännössä tavaraa kuljetetaan tuotantolinjan päästä. Tilanne on se, että alkuviikosta valmistetut sukset saattavat olla jo loppuviikosta käytössä.

Rajusta kysyntäpiikistä huolimatta Pilli on vielä varovainen julkistamaan koko vuoden ennätystulosta.

– Ennätyksistä ei vielä tiedä, mutta näin räjähdyksenomaista kysynnän kasvua ei ole ollut koskaan. Viime talven lumettomuus vaikuttaa ja koronan myötä ihmiset ovat alkaneet ulkoilla enemmän, joten kun lumi tuli, niin hiihtoinnostus lähti saman tien täysillä käyntiin.

Urheilukaupat myyvät joissakin paikoissa suksien sijaan jo eioota, sillä sielläkään ei uskallettu ennakoida tämän mittaluokan hiihtobuumia.

– Ihan kädestä suuhun tässä mennään, joten myymme tällä hetkellä toimitusaikoja ja kaikki lähtee sitä mukaan, kun tavaraa valmistuu. Kyllä kauppiaat soittelevat jo suoraankin, mutta meillä on selkeä toimitusketju, Pilli sanoo.

Tällä hetkellä suksiakin suurempi pula on monoista, sillä valmistajat pelasivat varman päälle ja keskittivät paukkuja varman päälle.

– Tällä hetkellä pahin kriisi on monoissa, mitkä ovat monelta valmistajalta ja maahantuojalta ihan finaalissa. Pula johtuu siitä, että viime kesänä lenkki- ja vaelluskenkää meni niin hyvin, että siellä keskityttiin enemmän niiden tuotantoon ja monojen tuotanto jäi pienemmäksi, kun usko tällaisiin talviin oli koetuksella. Nyt tilanne on sitten erittäin nihkeä monojen osalta, Pilli valottaa.

Peltosella tiedettiin koronan vaikutus ulkoliikunnan suosioon, mutta pitkän aikavälin sääennusteet näyttivät vielä joulun tienoilla aika kehnoilta, joten nykyinen kysyntä tuli heillekin yllätyksenä.

– Vielä jouluviikon maanantaina mietin, että pitääkö tässä vetää ranteet auki vai mitä, mutta onneksi Pekka Pouta oli väärässä, Pilli huokaa.

Äkkiä ja yllättäen saapunut talvi näkyi Heinolan tehtaalla heti ilmapiirissä, sillä lumettoman viime talven seurauksena tehdyt lomautukset ovat edelleen tuoreena mielessä.

– Kyllä tämä nyt takaa sen, että ainakin vuosi tehdään nyt täysillä töitä ja katsotaan sitten miltä maailma näyttää. Ihmiset tulivat joululomilta vapautuneempina ja hermostuneisuus oli poissa, Pilli sanoo.

Hintavertailupalvelu Hintaopas.fi rankkasi juuri kysytyimmät maastohiihtosukset ja ykkösenä komeili Peltosen hittituote SkinPro 2.0. Peltosen vuonna 2015 lanseeraama pitokarvasuksi on osoittautunut todelliseksi hitiksi.

– Kyllä se on ollut Suomen suosituin suksi jo usean vuoden ajan. Mallina ihan ehdoton ja toimiva kapistus sekä hintaluokkaan sopiva, Pilli kuvailee.

Hintaoppaassa maastohiihtovälineiden suosio on kasvanut lähes 300 prosentilla viime vuoden tammikuuhun verrattuna. Suosituimpien suksien listalle nousivat nyt myös metsään ja tuntureille sopivat metsäsukset. Metsäsuksien suosituin malli on Peltonen Metsä Skin 17/18.

Pillin mukaan metsäsuksiakin tehdään tänä talvena aikaisempaa enemmän. Siitä huolimatta kyseessä on kokonaisuuteen verrattuna marginaalinen tuote.

– Pertsan suksien osuus on vajaa 80 prosenttia, mistä 90 prosenttia on skiniä. Luistelusuksien osuus on noin 20 prosentin luokkaa ja metsäsuksien osuus kolmen prosentin tuntumassa, Pilli sanoo.

Myös Peltosen kilpahiihtopuolella koettiin iloinen asia, kun Peltosen ykköshiihtäjä sveitsiläinen Nadine Fähndrich saavutti joulukuussa ensimmäisen maailmancupin osakilpailuvoittonsa Dresdenin sprintissä, jolloin Peltosen sukset kannettiin maailmancupin ykköskorokkeelle ensimmäisen kerran sitten Mona-Lisa Nousiaisen (silloin Malvalehto) vuoden 2013 onnistumisen. Myöhemmin Fähndrich vielä toisti temppunsa.

Pilli myöntää, että Fähndrichin voitto oli kilpahiihtopuolella pieniin valmistajiin lukeutuvalle Peltoselle merkittävä asia.

– Kyllähän se herkisti, kun tiedän, kuinka paljon henkilöstö tällä tehtaalla on tehnyt töitä Nadinen suksien eteen. Ei tätä herkkua ole liikaa saanut kokea, joten hienoja hetkiä tuollaiset ovat.

Pilli nostaa esiin myös tallin potentiaalisen menestyjän ampumahiihtopuolelta, missä Ruotsin Mona Brorsson hätyytteli jo palkintopallisijoitusta Kontiolahdella sijoittumalla viidenneksi.

Kommentoi