25.1. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Kolme tartuntaa varmistui – määrä laskussa, viime viikolla joka kolmas sai tartunnan kotonaan

Nina Räty

Päijät-Hämeessä varmistettiin sunnuntaina kolme koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kaksi koronaviruspotilasta, joista toinen on tehohoidossa.

Viime viikolla todettiin 32 uutta koronavirustartuntaa, kun määrä sitä edeltävällä viikolla oli 51. Uusien tartuntojen ilmaantuvuus maakunnassa on viime viikkoina ollut laskusuuntainen. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 151, ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on ottanut yhteensä 68 078 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana.

Kaikista viime viikolla todetuista tartunnoista tartunnanlähde jäi tunnistamatta vain kuudessa tapauksessa eli 19 prosentilla. Tartunnat olivat peräisin samassa taloudessa asuvalta henkilöltä 11 tapauksessa. Ulkomailta peräisin olevia tartuntoja todettiin kuusi. Samoin työpaikalla oli saatu kuusi tartuntaa. Yksi jatkotartunta oli peräisin koulusta.

Lauantaina voimaan tulleiden ohjeiden mukaan koronavirukseen sairastuneen eristys on nyt vähintään 10 vuorokautta aiemman seitsemän vuorokauden sijaan. Koronavirukselle altistuneiden lähikontaktien karanteeni taas piteni kymmenestä päivästä 14 päivään ja samassa taloudessa asuvien karanteeni 14 vuorokaudesta 21 vuorokauteen. Muutosten taustalla ovat uudet koronavirusmuunnokset, jotka voivat tarttua ja levitä aiempia koronaviruskantoja nopeammin.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on annettu 3 381 koronarokotetta. Tämän viikon aikana on tarkoitus antaa yli 2 000 rokotusannosta lisää. Rokotukset jatkuvat ympärivuorokautisessa hoivassa. Lisäksi tehosteannoksien rokottaminen hoitohenkilöstölle on käynnissä.

Lahti ja Hollola ovat epidemian leviämisvaiheessa, ja alueen muut kunnat ovat kiihtymisvaiheessa. Hyvinvointiyhtymä kiittää siitä, että koronatilanne on kehittynyt hyvään suuntaan, koska asukkaat ovat edelleen jaksaneet noudattaa kansallisia ja alueellisia ohjeita ja suosituksia. Koronaviruksen uusien muunnosten vuoksi on tärkeää huomioida ohjeet mahdollisimman huolellisesti kaikessa oma toiminnassa.

THL: Koronarokotteen saanut Suomessa runsaat 106 000 henkeä, uusia koronatartuntoja raportoitu 192

Kolme uutta tartuntaa, yksi potilas tehohoidossa

Yhtymä toivoo, ettei terveyskeskuksia ruuhkauteta kyselyillä koronarokotuksista, aikoja ei voi varata vielä – ”Valmistaudumme yli 300 000 rokotukseen kesään mennessä”

Pääministeri Sanna Marin varoittaa edessä olevista raskaista koronakuukausista – brittimuunnos on todennäköisesti levinnyt Suomessa laajemmalle kuin mitä testeillä on pystytty todentamaan

Kommentoi

Palvelut