Kansallispuistoissa oli viime vuonna ennätysvilkasta

Leivonmäen kansallispuiston käyntimäärä kasvoi yli puolella edellisvuoteen verrattuna ollen ennätykselliset 37 600.

Metsähallituksen hoitamien kaikkien valtion suojelualueiden ja asiakaspalvelupisteiden kokonaiskäyntimäärä vuonna 2020 oli 9,2 miljoonaa käyntiä. Tästä kansallispuistojen käyntimäärä oli lähes 4 miljoonaa.

Kaikkien maastokohteiden käyntimäärä kasvoi edellisestä vuodesta 17 prosenttia, ja kansallispuistojen 23 prosenttia.

Itä-Hämeessä ja sen lähialueilla kansallispuistojen käyntimäärät kasvoivat valtakunnan keskiarvoa enemmän.

Esimerkiksi Leivonmäen kansallispuistossa Joutsassa käyntimäärä kasvoi 52 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ollen ennätykselliset 37 600. Leivonmäellä on hyvät mahdollisuudet myös talviretkeilyyn, sillä kansallispuistossa ylläpidetään talvireittejä puiston pohjoisosassa. Lisäksi Joutsan kunta ylläpitää retkilatua puiston eteläosassa.

Padasjoen, Asikkalan ja Sysmän alueella sijaitsevassa Päijänteen kansallispuistossa käyntimäärä kasvoi puolestaan 72 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Käyntejä oli vuoden aikana yhteensä 28 900.

Kansallispuistossa sijaitsevan Päijätsalon yli 120-vuotias näkötorni maalattiin ja korjattiin kesän aikana. Kansallispuisto sai kuitenkin osansa myös kasvaneiden kävijämäärien haitoista. Esimerkiksi juhannuksen jälkeen monet puiston retkisatamista oli huonossa kunnossa muun muassa roskaamisen ja luvattomien nuotiopaikkojen takia.

Kouvolan ja Mäntyharjun alueella sijaitsevan Repoveden kansallispuiston käyntimäärä kasvoi viime vuonna edellisvuoteen verrattuna 84 prosenttia. Kansallispuistoon tehtiin viime vuonna yli 233 000 käyntiä.

Repoveden kansallispuistoista myös etsittiin tietoa verkossa – Repoveden nettisivut nousivat suosituimmaksi Suomen kansallispuistojen nettisivuista.

Vaikka koronapandemia nosti luonto- ja kotimaan matkailua, ei kävijämäärien nousua voi Metsähallituksen mukaan selittää vain pandemialla.

Metsähallitus on seurannut kävijätrendejä vuodesta 2001. Esimerkiksi ensikertalaisten retkeilijöiden, maastopyöräilijöiden, nuorten ja lasten kanssa retkeilevien määrä on kasvanut, ja luonnossa myös yövytään yhä useammin. Lisäksi perinteisesti syrjäisten tai rauhallisten kohteiden suosio on kasvanut.

Pandemian vuoksi luontokohteiden lähellä toimivien ohjelmapalveluyrittäjien sekä hotelli- ja ravintola-alan tilanne on hankala, mutta monilla mökkimajoituspalveluja tarjoavilla yrityksillä oli ennätysvuosi. Lisäksi esimerkiksi luontokohteiden lähellä sijaitsevat ruokakaupat ja polttoaineiden jakelupisteet saivat paljon uusia asiakkaita, Metsähallitus arvioi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut