SB Heinola jättää kauden kesken

Salibandy: Jussi Mäenpää ei todennäköisesti jatka edustusjoukkueen päävalmentajana.

SB Heinolan edustusjoukkueen Suomi-sarjaan luotsannut Jussi Mäenpää on jättämässä tehtävänsä ja siirtymässä junioripuolelle. Kiia Aha

Janne Pussila

SB Heinolan päävalmentaja Jussi Mäenpään äänessä kuuluu selvästi haikeus, kun hän kertoo Suomi-sarjassa pelanneen joukkueen päätöksestä jättää kausi kesken.

Mäenpää jätti valmennusfilosofiansa mukaisesti päätöksen pelaajille, jotka tekivät kipeän ratkaisun.

SB Heinola ei voinut kokoontua paikallisten koronarajoitusten vuoksi, joten pelaajat pelailivat pienissä ryhmissä keskenään. Lisäksi SB Heinola menetti tauon aikana tärkeitä pelaajia, jotka saivat mahdollisuuden edetä urillaan Liigaan ja divariin.

– Ei se ihan helppo päätös ollut ja se herätti paljon keskustelua, mutta lopulta asia oli selvä. Olimme kuitenkin 2,5 kuukautta treenaamatta. Totesimme myös, että olisi ollut liian kallista lystiä lähteä harjoittelemaan siihen sarjaan, Mäenpää sanoo.

Kun Mäenpää puhuu "siitä sarjasta", on kyse Salibandyliiton vielä julkistamattomasta päätöksestä, jonka mukaan halukkaat Suomi-sarjassa pelanneet joukkueet pääsevät 1-divarikarsintaan. Mäenpään mukaan karsintasarjaan lähtee kolmesta Suomi-sarjan lohkosta yhteensä 15 joukkuetta.

– Siinä pelataan vain yksinkertainen sarja ja saattaa olla mahdollista, että nyt olisi ollut kaikkien aikojen helpoin mahdollisuus ottaa divarinousu, Mäenpää huokaa.

Realiteetit ovat kuitenkin tiedossa, sillä vielä viime kaudella SB Heinola pelasi 2-divarissa.

– Kyllähän se nousumahdollisuus mielessä kävi, mutta täytyy muistaa, että meidän seuraorganisaatiolla on vielä matkaa divariorganisaatioksi. Siellä kustannukset olisivat 2–3 kertaa nykyistä suuremmat, Mäenpää tunnustaa.

Mikään mahdottomuus divaripaikka ei olisi, sillä yhteistyö liigaseura LASB:in kanssa on syventynyt entisestään, joten jääkiekosta tuttu Pelicans–Peliitat-asetelma on syntymässä salibandynkin puolelle.

– Tänä vuonna päästiin jo lähelle sitä, mutta yhteistyötä pitää syventää vielä entisestään. Divarinousuun tarvittaisiin enemmän taloudellista tukea, eli käytännössä yhteistyökumppaneita. Lisäksi seuran taustalle tarvittaisiin enemmän tekijöitä. Ne ketkä siellä ovat tekevät älyttömän hyvää työtä, mutta lisää porukkaa tarvittaisiin, sillä työmäärä on niin suuri.

SB Heinola pelasi vahvan syksyn ja nousi ennen keskeytystä jo lohkon neljännelle sijalle tyrkylle nousukarsinta­peleihin. Kaikki jäi kuitenkin kesken, kuten viime keväänäkin, jolloin hyvissä asemissa ollut SB Heinola nousi lopulta kabinetin kautta Suomi-sarjaan.

– Ajattelen nämä kaksi kesken jäänyttä kautta yhtenä kokonaisuutena. Saimme hyvin nousujohteisesti rakennettua joukkuetta ja toimintakulttuuria. Viime kaudella olisimme voineet pystyä sillä pelaajamateriaalilla parempaankin. Tällä kaudella oltiin varmaan aika lähellä maksimia, vaikka aina voikin jossitella. Peli näytti hyvältä ja valmentajana sitä oli kiva katsoa, Mäenpää sanoo.

Haikeus nousee jälleen esiin, kun keskustelu kääntyy tulevaisuuteen.

– Hyvin suurella todennäköisyydellä en jatka edustusjoukkueessa. Vaikka valmentaminen on vähän sellaista, että siitä saa aika paljon energiaa, niin on se myös aika kuluttavaa. Siviilityön, perhe-elämän ja kaiken muun yhteensovittaminen on aika työlästä tämän kanssa. Luulen, että tässä kohtaa siirryn junioriurheilun pariin, Mäenpää kertoo.

Mäenpää jättää kuitenkin takaportin auki, sillä liekki ei ole todellakaan sammunut.

– Olenhan minä lyönyt pillit pussiin jo aika monta kertaa ja sitten aina ottanut ne sieltä esiin, joten ehkä ne vielä jonain päivänä sieltä kaivetaan.

Mäenpää ei halua nostaa joukkueestaan yksittäisiä onnistujia, mutta seuran pitkäaikainen maalivahti ja puuhamies saa kiitosta väistyvältä päävalmentajalta.

– Gröndahlin Heikki on pakko nostaa esiin, sillä hän tekee pelaamisen lisäksi myös taustahommia, uskomaton kaveri.

Mäenpää näkee edustusjoukkueen lähitulevaisuuden valoisana.

– Siellä on pelaajia, joilla on mahdollisuus nousta liigaan. Sitten sieltä on tulossa liuta C-ikäisiä pelaajia, jotka voivat pelata vielä hyvinkin korkealla tasolla.

Mäenpää nostaa vielä esiin vuosia esillä olleen Heinolan salitilanteen, mihin on tulossa iso helpotus Kailaan koulun salin myötä.

– Ilman sitä Heinolassa olisi äärimmäisen vaikea pelata salibandyä. Olen iloinen, että sellainen tila on tulossa, mutta laji-ihmisenä harmittaa, kun siinä säästettiin suunnilleen tonni, että katsomosta otettiin kahdeksan paikkaa pois, mitkä olisivat olleet meille tärkeitä. Divarin olosuhdevaatimusten mukaan yleisöpaikkoja pitäisi olla vähintään 250, mutta nyt siitä jäädään juuri tuon kahdeksan verran. Tuskin se asia nousua kaataisi, mutta periaatteellisena juttuna en sitä oikein ymmärrä.

Kommentoi

Palvelut