Päijät-Hämeessä aiotaan rajoittaa julkisten tilojen käyttöä – listalla kauppakeskukset ja uimahallit

Kauppakeskuksissa halutaan rajoittaa oleskelua, ei kaupankäyntiä. Juha Peurala

Kari Anttinen

Oleellisesti heikentynyt koronatilanne tuo rajoituksia julkisten tilojen käyttöön Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella. Maanantaina kokoontunut yhtymän koronayhteistyöryhmä suosittaa aluehallintovirastolle tiettyjen korkean tartuntariskin asiakastilojen sulkemista kahdeksi viikoksi torstaista eteenpäin.

Suosituksen mukaan alueella rajoitettaisiin kauppakeskusten yleisten oleskelutilojen käyttöä, pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin. Myös sisäleikkipuistot ja -paikat ovat rajoituslistalla.

Sulkemissuositus koskee myös yleisiä saunoja, uimahalleja ja kylpylöitä, samoin tanssipaikkoja ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettäviä tiloja. Listalla ovat myös joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat.

Alueella varmistettiin 16 uutta koronatartuntaa – yhtymä valmistautuu supistamaan keskussairaalan toimintaa turvatakseen koronapotilaiden hoitamisen

Aluehallintoviraston päätös koskisi vain näitä sisätiloja, joita käytetään yli 10 hengelle. Päätös koskisi myös rajattuja ulkotiloja, joita käytetään yli 50 osallistujalle. Päätös ei koskisi ammattiurheilua eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Enintään 10 hengen toimintaan sekä vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien ryhmäharrastustoimintaan tarkoitetut julkiset tilat on rajattu suosituksen ulkopuolelle.

Asiakastilojen koronatoimia aletaan valvoa Päijät-Hämeessä

Ilmaantuvuusluku kahden viikon ajalla 100 000 asukasta kohti on yhtymän alueella 124. Hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkärin Tuomo Niemisen mukaan alueella eletään nyt epidemian kannalta tärkeitä päiviä ja viikkoja.

– Tarvitsemme muutamaksi viikoksi tehostettuja koronan vastaisia toimia. Tästäkin aallosta selviämme kyllä yhteisillä ponnistuksilla. Rokotukset etenevät viikko viikolta, ja myös kesäinen kausivaihtelu on meidän puolella, hän sanoo yhtymän tiedotteessa.

Koronayhteistyöryhmä arvio suositusten ja rajoitusten jatkotarvetta seuraavan kerran 22. maaliskuuta.

Lähipäivien koronaluvut voivat ratkaista liikkumisrajoitusten tarpeen – ulkona liikkumista ei olla kieltämässä

Aluehallintovirastot voivat jatkossa määrätä massatestejä rajoilla

Päijät-Hämeen joukkoliikenteen matkustajamääriä ei ainakaan toistaiseksi rajoiteta

Kommentoi

Palvelut