Päijät-Hämeen koronarajoituksia ei lievennetä – yläkoulujen ja toisen asteen etäopetus pitenee, harrastus- ja urheilutilat kokonaan kiinni

Kuntosalit, urheiluhallit ja muut harrastustilat ovat menossa kiinni huhtikuun alussa kahdeksi viikoksi. Mirja Hussain

Nina Räty

Päijät-Hämeen rajoitukset eivät vielä kevene, vaikka alueen koronatilanne vaikuttaa hieman parantuneen viime viikon aikana. Alueen koronayhteistyöryhmä päätti maanantaina suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että yläkoulujen ja toisen asteen oppilaitosten etäopetusta jatketaan 11. huhtikuuta asti eli neljällä koulupäivällä.

Koronatilanteen parantumisen taustalla on asukkaiden ja eri toimijoiden vastuullinen toiminta. Koronatyöryhmä katsoo, että tällä epidemian ja sairaalahoitotarpeen tasolla ei silti vielä voida lieventää rajoituksia. Kun se on mahdollista, rajoituksia puretaan ensin kouluissa ja sitten nuorten harrastustoiminnassa.

– Meillä on lisääntyvä huoli siitä, että etäopetus aiheuttaa monenlaista vaikeutta osalle oppilaista ja perheistä. Siksi etäopetusta pidennetään vain vähän, sanoi johtajaylilääkäri, toimialajohtaja Tuomo Nieminen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Jos ilmaantuvuus jatkaa laskuaan ja kokonaistilanne paranee, harkitaan yläkoulujen palaamista lähiopetukseen ja toisen asteen opetuksen siirtymistä etä- ja lähiopetusta yhdistelevään hybridimalliin 12. huhtikuuta alkaen.

Koronatilanne "vaikuttaa jonkin verran parantuneen", rajoituksia tuskin vielä kevennetään - 10 uutta tartuntaa varmistunut

Koronatyöryhmä suosittaa Etelä-Suomen aville, että kaikki korkean tartuntariskin tilat suljetaan kokonaan huhtikuun kahdeksi ensimmäiseksi viikoksi. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi joukkueurheiluun käytettävät tilat, kuntosalit, uimahallit, sisäleikkipuistot sekä kauppakeskusten oleskelutilat.

Tähän mennessä kuntosalit, urheiluhallit ja muut harrastustilat ovat voineet ottaa vastaan enintään kymmenen ihmistä samaan aikaan. Taustalla on Etelä-Suomen avin kuukauden takainen tulkinta tartuntatautilaista. Keskiviikkona lain 58 g -pykälään tulee voimaan muutoksia, jotka sulkevat tilat kokonaan.

– Meidän alueellamme lain edellytykset täyttyvät edelleen kiistatta, Nieminen painottaa.

Rajoitus ei koske lääkinnällistä kuntoutusta, 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien ryhmäharrastuksia, ammattiurheilua eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa. Kauppakeskuksissa voisi edelleen kulkea liikkeisiin, mutta oleskelu yleisissä tiloissa olisi kielletty.

Lasten koronatartunnat ovat kasvussa – Päijät-Hämeessäkin tartuntoja on todettu yhä enemmän 10–19-vuotiailla

Uusien koronatapausten ilmaantuvuus on 181 tapausta 100 000 asukasta kohti 14 vuorokauden aikana, mikä on edelleen poikkeuksellisen korkea luku.

Tartuntalähde tunnistettiin viime viikolla 73 prosentissa uusista tartunnoista. Koronapotilaiden sairaalahoidon ja tehohoidon tarve on korkea, ja keskussairaalan normaalia toimintaa on osittain supistettu.

Ravintoloiden sulut muun kuin ruuan ulosmyynnin osalta jatkuvat 18. huhtikuuta asti. Koronayhteistyöryhmä arvioi alueen tilannetta ja rajoitusten tarvetta seuraavan kerran tiistaina 6.4.

Lahden Harjun koulun kaikki oppilaat siirtyvät etäkouluun 9. huhtikuuta asti

Kommentoi

Palvelut