Päijät-Soten korona-yleisöinfo: Päättäjäisjuhlijoiden kannattaa muistaa turvavälit ja muut rajoitukset, sillä suurin osa tartunnoista tulee ystävien ja perheiden tapaamisista

ESS

Katso tallenne infotilaisuudesta tästä

Päijät-Soten korona-yleisöinfossa tiistaina muistutettiin, että maltti on vielä pidettävä mielessä, vaikka alueen koronatilanne onkin hiljalleen paranemaan päin. Päijät-Häme on edelleen vahvasti leviämisvaiheessa. Kesäkuun alusta sisätiloissa kokoontumisrajoitus on 10 ihmistä ja ulkotiloissa 50.

– Viime viikolla tartuntoja tuli enemmän sukulaisten ja ystävien tapaamisista kuin perhepiiristä. Tämä olisi hyvä muistaa, kun edessä on yksi vuoden isoista juhlapäivistä eli koulujen päättäjäiset ja ylioppilasjuhlat. Ulkonahan voi olla jopa se 50 ihmistä, mutta maltettaisiin pitää turvavälit ja käsihygienia kunnossa, jotta emme näkisi sen päivän tuloksia viikon kahden kuluttua omissa tilastoissamme, sanoi Päijät-Soten johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Kun Päijät-Häme pääsee pois leviämisvaiheesta, rajoitukset helpottuvat. Mutta siihen menee Niemisen arvion mukaan vielä joitakin viikkoja.

Rokotteet ovat tärkeä osa pandemianvastaisessa taistelussa, ja on tärkeää että myös nuoremmat ikäluokat ottavat aktiivisesti rokotteita, painotti avosairaanhoidon tulosaluejohtaja Kimmo Kuosmanen.

– Yli 40-vuotiaat ovat hienosti ottaneet rokotteita ja yli 50-vuotiaista jo yli 70 prosentilla on ensimmäinen rokote, Kuosmanen kertoi.

Koronavirusrokotusten ajanvaraus 30–39-vuotiaille aukesi tiistaina Päijät-Soten alueen työterveysyrityksissä ja sote-keskuksissa. Seuraavan ikäryhmän eli 16–29-vuotiaiden koronavirusrokotusten ajanvaraus aukeaa keskiviikkona 16. kesäkuuta.

– 12–15-vuotiaiden rokottamisesta saadaan lisää tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kesäkuun aikana. Rokotusten aikataulua mietitään syksyllä koulujen kanssa, Kuosmanen kertoi.

Rokotustodistuksen saa OmaKanta-palvelusta. Sieltä saa myös EU:n laajuisen rokotustodistuksen heinäkuusta alkaen.

Päijät-Sote järjesti korona-yleisöinfon tiistaina 1.6. kello 12. Tilaisuuteen oli voinut lähettää ennakkokysymyksiä kysymyslomakkeella. Kysymyksiin olivat vastaamassa Päijät-Soten toimitusjohtaja Marina Erhola, johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen, avosairaanhoidon tulosaluejohtaja Kimmo Kuosmanen sekä Lahden kaupungilta kaupunginjohtaja Pekka Timonen ja sivistysjohtaja Tiina Granqvist.

Korona-yleisöinfo lähetettiin suorana verkkolähetyksenä. Tallenne tilaisuudesta on katsottavana jälkikäteen samassa osoitteessa. Tilaisuus tulkattiin viittomakielellä.

Tämä yleisöinfo oli Päijät-Soten korona-infojen viimeinen suora lähetys. Ensi viikosta juhannukseen asti Päijät-Sote julkaisee YouTube-kanavallaan koronavartteja.

Kommentoi

Palvelut