Heinolan terveyskeskus ruuhkautunut

Hyönteistenpistot ja muut pienet vaivat voi hoitaa itsekin. Moneen ongelmaan saa apua apteekista ja netistä.

Hyönteisen pistoon kuten itikan puremaan löytyy tarvittava apu apteekista. Jouni Turunen

Taina Kivijärvi

Heinolan terveyskeskuksen palveluissa on ollut ruuhkaa, ja palveluajat ovat sen takia pidentyneet. Johtava ylilääkäri Kirsi Timonen kertoo, että terveyskeskuksen toiminta ei kestä, jos itsestään paranevia, pieniä vaivoja hoidetaan varmuuden vuoksi vastaanotolla.

– Silloin vastaanotto voi ruuhkautua niiltäkin, jotka tarvitsevat apua nopeasti, hän muistuttaa.

Kaupunki on tiedottanut vastaanoton ruuhkautumisesta myös nettisivuillaan.

Etenkin maanantait ovat olleet terveyskeskuksessa tosi ruuhkaisia. Päivystävän lääkärin listalla on ollut maanantaisin jopa yli 50 asiakasta.

– Vaikka meillä on kaksi lääkäriä purkamassa ruuhkaa, on todella haipakkaa. Ambulanssi voi välillä pyörähtää, osa potilaista tarvitsee seurantaa eivätkä kaikki asiat hoidu nopeasti, Timonen kertoo.

Myös omahoitotiimeihin on tullut runsaasti puheluja. Heinolan korkea sairastavuus näkyy siinä, että palveluja tarvitaan paljon.

Ennen paikan päälle kävelyä kannattaa aina soittaa.

Heinolan kaupungin johtava ylilääkäri Kirsi Timonen

Terveysviranomaiset toivovat, että pienet vaivat kuten hyönteisten pistot hoidettaisiin ensisijaisesti itsehoitona apteekista saatavilla valmisteilla.

Itsehoito-ohjeita useisiin äkillisiin terveysongelmiin saa myös Terveyskylän Päivystystalosta. Se on terveydenhuollon ammattilaisten kehittämä sähköinen palvelu.

– Ennen paikan päälle kävelyä kannattaa aina soittaa. Omaolo palvelee oirearvioissa ja nettisivuillamme on hyvät itsehoito-ohjeiden linkit tavallisiin vaivoihin, Timonen ohjeistaa.

Kaupungin kotisivuilla on ohjeita myös siitä, miten tulee toimia helteillä.

Lääkärintodistus esimerkiksi ajokorttia varten maksaa ainakin joillakin yksityisillä terveysasemilla lähes saman kuin asiakasmaksuna terveyskeskuksessa.

– Kannattaa miettiä, hoitaisiko kiireettömän todistuksen halutessaan yksityisesti, Timonen sanoo.

Terveyskeskuksen päivystysvastaanotto on tarkoitettu äkillisesti sairastuneille, kiireellistä hoitoa tarvitseville potilaille.

Henkeä uhkaavissa tapauksissa tulee soittaa suoraan hätänumeroon 112.

Kommentoi

Palvelut