Korkein hallinto-oikeus ei myönnä valituslupaa Lahden, Iitin ja Kärkölän sote-keskuspalvelujen ulkoistusta koskevassa asiassa. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän päätös siirtää palveluita yhdessä Mehiläisen kanssa perustetulle Harjun terveydelle saa siten lainvoiman.
Hämeenlinnan hallinto-oikeus hylkäsi heinäkuun alussa valituksen, joka koski yhtymän ja Mehiläisen yhteisyrityksen perustamista. Valituslupaa haki 16 henkilöä, joista puolet on nykyisiä päijäthämäläisiä kuntapäättäjiä.
Lahtelaisista kaupunginvaltuutetuista mukana olivat Erkki Nieminen (sd.), Ulla Vaara (sd.) ja Sinikka Ruuska (sd.), varavaltuutetuista Satu Lehtola (sd.) ja Seppo Koskinen (sd.) sekä viime kauden valtuutetuista Seppo Korhonen (Asukkaiden Lahti) ja Vuokko Kautto (vas.).
Hollolasta valitukseen osallistui Kristiina Joensuu (kok.), Heinolasta Heimo Riutta (sd.) ja Orimattilasta Tuula Koivunen (sd.).
Valittajien mielestä terveyspalveluiden yksityistäminen ei olisi ollut perustuslain mukaista. Hallinto-oikeuden mukaan kuntayhtymä voi hankkia sote-palveluita myös yksityiseltä tuottajalta, jos omaa palvelutuotantoa säilyy riittävästi.
KHO hylkäsi valituslupahakemuksen, koska ei nähnyt perusteita valituksen jatkokäsittelylle.
Valittajien yhdyshenkilönä toimiva Korhonen kertoo harkitsevansa kantelun tekemistä EU-komissiolle hyvinvointiyhtymän Harjun Terveydelle tarjoamista maksuttomista toimitiloista. Korhonen epäilee, että kyse saattaa olla EU:n säännösten vastaisesta valtionapua ja merkittävästä tuesta EU:n sisämarkkinoilla toimivalle Mehiläiselle.
Yhtymän johto toiveikas: "Sopimus Harjun Terveys -yhtiöstä ei kuuluisi suoraan mitätöitäviin"