Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heinolassa on annettu yli 37 750 koronarokotusta

Ennen kuin asiakas saa piikin käsivarteensa, terveyskeskuksen henkilökunta on järjestellyt monia asioita.

Koronarokotuksia annetaan Heinolassa nyt tiuhaan tahtiin. Viime viikon kolmessa walk in -rokotusillassa kävi yhteensä 779 rokotettavaa. Kaikkiaan Heinolassa on tähän mennessä annettu yli 37 750 rokoteannosta.

Ennen kuin kuntalainen on saanut piikin olkavarteensa, terveyskeskuksen henkilökunta on tehnyt paljon töitä ja järjestelyjä.

Eikä työ lopu laastarin laittoon. Myös rokottamisen jälkeen on tekemistä. Niistä tärkein on tietojen kirjaaminen tietojärjestelmään.

Suurin osa koronarokotteisiin liittyvästä työstä on asiakkaalle näkymätöntä.

Rokotteiden ja oheistarvikkeiden tilaaminen, niiden vastaanottaminen, ajanvarauksen ja rokotuspaikkojen järjestelyt, rokottajien ja muun henkilökunnan hankkiminen sekä valvonnan järjestäminen teettävät paljon työtä.

Heinolan terveyskeskuksessa työskentelevän terveydenhoitaja Sara Sallilan työajasta suurin osa on viimeksi kuluneen vuoden aikana mennyt rokotusten käytännön järjestelyihin.

Ohjeistukset tulevat tosi nopealla aikataululla.

Palvelupäällikkö Marja-Liisa Kanerva

Nyt rokotteiden hankkiminen rullaa jokseenkin kivuttomasti. Vuosi sitten oli toisin. Silloin rokotteiden saatavuus oli huono ja hyvin rajallinen.

– Meille vain ilmoitettiin määrä: huomenna teille tulee tämän ja tämän verran rokotteita. Niillä sitten pelattiin, Sallila muistelee.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) jakaa rokotteet paikallisiin lääkejakelukeskuksiin, joista ne toimitetaan kuntiin. Myös rokotteisiin liittyvät tarvikkeet jaetaan alueellisesti keskusvarastosta.

Koronarokotukset ovat olleet Heinolan kaupungille valtava ruljanssi. Vuosittaiset kausi-influenssarokotukset ovat siihen verrattuna pikku juttu. Nyt annetaan samanaikaisesti sekä influenssa- että koronarokotuksia.

Varsinkin vuosi sitten, kun koronarokotukset aloitettiin, tilanne tuntui Sallilan mukaan suorastaan kaoottiselta.

– Kaikki oli uutta. Minulla oli monesti olo, että tässä yritetään sovitella yhteen palapelin osasia, jotka eivät sovi yhteen, ja jotka ovat eri palapelistä. Alku oli tosi haasteellista, hän kertoo.

Tilannetta hämmensi se, että tietoa tuli tosi nopealla aikataululla. Juuri kun kaupunki oli tehnyt jonkin suunnitelman, THL:stä tai muualta tuli tietoa, että nyt tehdäänkin toisin.

– Ja taas jouduimme muuttamaan suuntaa, Sallila kertoo.

Alkuvaiheessa tuntui, että viikkokin on ihan liian pitkä aika suunnitella rokotuksia eteenpäin. Silloin mentiin vain päivä kerrallaan.

– Vielä nytkin ohjeistukset tulevat tosi nopealla aikataululla, terveysneuvontapalvelujen palvelupäällikkö Marja-Liisa Kanerva kertoo.

Nyt tilanne on ollut pitkään se, että kaupunki tilaa sen verran rokotteita mitä tarvitaan kullakin hetkellä.

– Rokotteita on ollut hyvin saatavilla, käytännössä niin paljon kuin on ehditty pistämään. Sen suhteen ei ole ollut ongelmia enää kuukausiin, Sallila kertoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tekee kaikki linjaukset siitä, keitä rokotetaan, milloin rokotetaan ja millä rokotteella. Toki myös Päijät-Sote ohjeistaa alueen kuntia.

Rokotusten toimeenpano ja toteutus jäävät kunnille. Jokaiselle viikolle tehdään lukujärjestys ja etsitään rokotuspisteille henkilökunta. Rokotuspisteen pyörittämiseen tarvitaan muitakin kuin rokottajia.

– Pyrimme aloittamaan rokotukset aina mahdollisimman pian. Kyllä vauhti on ollut aika hektistä koko ajan, Marja-Liisa Kanerva sanoo.

Tällä hetkellä rokotteita tilataan Heinolaan viikoksi kerrallaan. Se vaatii vahvaa ennakointia.

– Täytyy aina miettiä, mikä on sopiva määrä. Se perustuu pitkälti siihen, paljonko meillä on rokotusaikoja auki kullekin viikolle. Walk in -rokotusten menekkiä on huomattavasti hankalampi miettiä. Viime viikolla se osui aika nappiin, Sallila kertoo.

Moderna- ja Pfizer-Biontech-rokotteet säilyvät tietyn ajan jääkaapissa. Lisäksi ne säilyvät valmiina ruiskussa kuusi tuntia. Tämäkin pitää ottaa huomioon, ettei rokotteita mene hukkaan.

Kun asiakas on saanut piikin olkavarteensa, hoitaja kirjaa tiedot koneelle. Kirjaaminen on iso ja tärkeä osa työtä. Tiedot pitää syöttää oikein, jotta ne siirtyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle ja Kanta-palveluun. THL:n tilastoihin tieto siirtyy seuraavana yönä.

– Jos on vaikka yksi välilyönti liikaa tai tulee joku muu pieni virhe, asiakas ei näe tietoa Kannasta eikä hänelle muodostu rokotustodistusta, Sara Sallila kertoo.

Jos rokotustieto ei näy oikein Kanta.fi-sivustolla, terveyskeskuksessa on oma prosessi sen hoitamiseksi. Sekin työllistää.

Rokotuksen jälkeen asiakkaan tulee olla seurannassa 15 minuuttia mahdollisen allergisen reaktion varalta.

Myös seurannan järjestäminen ja toteutus on aina mietittävä etukäteen.

– Ulospäin voi ehkä näyttää siltä, ettei seurannassa tehdä mitään. Mutta siinä ollaan oikeasti valmiudessa ja varauduttu siihen, että jotain sattuu, palvelupäällikkö Kanerva selvittää.