Heinolan kaupunki: Viranomainen ohjeistaa asukkaita suojautumis- ja evakuointitilanteissa

Useat Itä-Hämeen lukijat ovat toivoneet juttua, jossa kerrottaisiin, missä Heinolan väestönsuojapaikat ovat. Heinolan kaupunki tiedotti perjantaina verkkosivuillaan, että väestönsuojan käyttöönotosta ilmoitetaan viranomaismääräyksenä, ja väestönsuojaan siirrytään vasta viranomaisen käskystä. Lähtökohtana on, että ihmisille osoitetaan suojautumistilanteessa väestönsuoja muutaman sadan metrin säteeltä.

Heinolan kaupunginjohtaja Jari Parkkonen toisti Facebookissa perjantaina maan pelastuslaitosten viestin, jonka mukaan Suomeen ei tällä hetkellä kohdistu sellaista uhkaa, joka edellyttäisi väestönsuojien käyttöönottomääräysten antamista. Hän vakuutti, että paikalliselle väestölle saadaan tieto, jos väestönsuojia on tarpeen ottaa käyttöön.

– Pienellä ajattelulla jokainen ymmärtää, miksi esimerkiksi väestönsuojien tarkkoja sijainteja tai paikkamääriä ei ole internetissä, Parkkonen totesi päivityksessään.

Heinolan kaupungin häiriö- ja erityistilanteiden johtoryhmä seuraa aktiivisesti tilannetta. Kaupungin viestintäkanavissa tiedotetaan ajantasaisesti tilanteen edellyttämistä ohjeistuksista.

Heinolan kaupunki muistuttaa, että pelastusviranomainen ohjeistaa aina suojautumis- ja evakuointitilanteissa alueen asukkaita. Kriisitilanteessa viranomaiset määrittelevät suojausmenettelyt kriisin luonteen ja ajankohdan mukaan.

Suojautumisen vaihtoehtoja ovat myös väliaikaisten suojien rakentaminen ja väestön evakuointi. Aseellisen hyökkäyksen aikana haja-asutusalueelta ei kannata hakeutua väestönsuojiin taajama-alueille matka-aikaan liittyvien riskien vuoksi.

Kaupunki kannustaa pitämään riittävää kotivaraa yhteiskunnan häiriötilanteiden, pitkien sähkökatkosten sekä vedenjakelun tai maksuliikenteen häiriöiden varalta. Kotivarana on hyvä olla aina kolmeksi päiväksi ruokaa, juotavaa, kannellisia astioita veden säilyttämiseen, lääkkeitä, käteistä rahaa ynnä muuta omassa arjessa tarpeellista. Lisäksi tulisi varautua esimerkiksi paristokäyttöisellä radiolla.

Kotivaraa hyödynnetään myös mahdollisessa väestönsuojaan siirtymisessä, sillä asukkaiden on tuotava mukanaan omat ruoat. Elintarvikkeita tulisi tuoda omaan käyttöön kahdesta kolmeen vuorokauden tarpeisiin.

Väestönsuojaan tulisi ottaa mukaan henkilökohtaiset lääkkeet ja hygieniatarvikkeet, nukkumistarvikkeet, kuten esimerkiksi makuupussi ja retkialusta, taskulamppu ja paristoja, joditabletteja, sekä tarvittaessa korvatulpat. Näiden lisäksi mukaan voi ottaa ajanvietettä, kuten kirjoja, pelejä, paperia ja kyniä.

Väestönsuojaan ei saa pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan tuoda lemmikkejä, alkoholia, huumeita, aseita, pahanhajuisia tuotteita ja lämpöä tuottavia laitteita, kuten kaasukeitintä ja myrskylyhtyä. Suojassa ei saa myöskään tupakoida.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut