Useat maitolaiturit Itä-Hämeessä tarjoavat taas kesälukemista

Aija Roosin minikirjasto on auki jo kolmatta kesää Hartolan Honkapäässä. Seudulla varttui myös Aija Roosille sukua oleva runoilija Uuno Kailas.

Kun Aija Roos muutti perheineen ulkomailta takaisin Suomeen, hän ei tiennyt, mitä tekisi kirjakokoelmalleen, jolle ei ollut enää tilaa uudessa kodissa. Lukeminen on aina ollut hänelle rakas harrastus, joten hän kaipasi uutta luettavaa myös asuessaan Saksassa ja Yhdysvalloissa.

– Kummankin maan kirjastopalvelut tuottivat pettymyksen, joten otin tavakseni tuoda suomenkielisiä kirjoja mukanani aina, kun kävin Suomessa. Kahdeksan vuoden aikana kirjoja ehti kertyä valtavat määrät, Roos kertoo.

Ratkaisu löytyi Hartolasta omilta sukujuurilta. Mummolan vanha maitolaituri Honkapäässä sai uuden elämän pienenä minikirjastona. Kylän oma lähipalvelu on kesäisin auki kellon ympäri.

Roos halusi saada kirjakokoelmansa hyötykäyttöön muiden lukutoukkien iloksi. Kirjasto toimii ”lainaa tai vaihda” -periaatteella.

– Talveksi kirjat on aina siirretty sisätiloihin suojaan kosteudelta, mutta kesäksi avaamme kirjaston uudelleen, Roos kertoo.

Honkapääntie 475:ssä sijaitseva maitolaiturikirjasto avataan tänä vuonna kolmatta kertaa. Noin 200 niteen kokoelmasta löytyy suomenkielisiä dekkareita, kauno- ja viihdekirjallisuutta sekä lasten ja nuorten kirjallisuutta pääasiassa 2000-luvulta. Mukana on lisäksi muutamia Aku Ankkoja sekä joitakin englannin- ja saksankielisiä teoksia.

Roos toteaa leikillisesti, että sukulaisuus velvoittaa pitämään lukuharrastusta yllä. Heinolassa syntynyt runoilija Uuno Kailas (1901–1933) oli Roosin isoäidin serkku. Kailaan äiti kuoli pojan ollessa ollessaan pieni, joten hän muutti asumaan Honkapään taloon isovanhempiensa hoiviin.

Itä-Hämeen museossa oleva Kailaan huone on sisustettu huonekaluilla, joita Honkapään talossa käytettiin hänen elinaikanaan.

– Kailaan Synnyinseutu-runo on minulle tärkeä. Se kertoo myös omasta synnyinseudustani ja siitä, miten maaseudulta on aiemminkin lähdetty maailmalle.

Sysmässä vastaava lähipalvelu löytyy Soiniemestä, jossa Eija Järvisen kotitalon vanha maitolaituri kunnostettiin kirjastoksi kymmenisen vuotta sitten.

Järvinen kertoo idean syntyneen, kun ihmiset etsivät vanhoja aikakaus- ja kuvalehtiä läheisestä paperinkeräyspisteestä. Enää lukemista ei tarvitse etsiä roskiksista, sillä kyläläiset ja mökkiläiset ovat ottaneet maitolaiturikirjaston omakseen.

Soiniemi-Seura sai kirjastolaiturista vuoden ympäristötekopalkinto -kilpailun kunniamaininnan Heinolan kaupungilta vuonna 2012. Palkinnon perusteissa todettiin, että kirjastolaituri on hieno esimerkki kyläläisten yhteistoiminnasta.

Samana vuonna kunniamaininnan sai myös Hartolan Vuorenkylässä toiminut Erkin lehtilainaamo, joka joutui tuhopolttajien kohteeksi muutamia vuosia sitten. Lainaamoa ei avattu enää uudelleen.

Heinolassa Pääsinniemen lentopallokentän vieressä toimii edelleen pieni lehtien vaihtopiste, johon voi tuoda aikakaus- ja kuvalehtiä kiertoon. Kyläyhdistys toimittaa lehdet kesäkauden jälkeen paperinkeräykseen.

Kesälukemista voi etsiä myös Joutsassa Cafe Meijerinliiterin aitasta.

Tämä juttu on julkaistu Itä-Hämeen Kesälehdessä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut