Raikkaita kesämakuja juhannuspöytään – poimi talteen ammattilaisten ohjeet!

Itä-Häme pyysi kolmelta paikalliselta ravintolalta juhannusmenut, joiden valmistaminen onnistuu kotikokiltakin.

Tuoreet mansikat, uudet perunat, sipulit, kalat ja erilaiset vartaat luovat rungon monen juhannusruuille.

Kestin, Heilan ja Sport Cafén keittiöiden kokoamat menut tarjoavat Itä-Hämeen lukijoille tilaisuuden viedä ravintoloiden ruuanlaitto-osaaminen koti- tai mökkiolosuhteisiin.

Toimituksen koekeittiössä testatut reseptit eivät vaadi erikoisia ainesosia tai välineitä, vaan ne ottavat huomioon sesongin sekä sen, että juhannuksena moni kokkaa mökillä.

Ravintola Kestin juhannusmenussa on juomasuosituksissa huomioitu myös alkoholiton vaihtoehto jokaiselle ruokalajille.

Kestin juhannusmenu neljälle hengelle

Sienikeitto

250-300 g sieniä

100-150 g sipulia

½ tl suolaa

ripaus mustapippuria

3 rkl voita

5 rkl vehnäjauhoja

n. 7 dl vettä

1-2 rkl kasvislientä

4 dl kuohukermaa

Hienonna sipuli ja hakkaa sienet pieneksi veitsellä. Laita sienet kattilaan ja anna niissä olevan veden haihtua pois. Lisää voi ja silputtu sipuli, kuullota sieniä ja sipulia hetki ja lisää sitten jauhot joukkoon.

Lisää vesi ohuena nauhana kattilaan koko ajan sekoittaen.

Lisää kasvisliemi ja anna kiehahtaa. Lisää kerma. Tarkista maku kun olet lisännyt pippurin ja suolan. Anna kiehahtaa, mutta älä keitä. Tarjoa lämmitetyn ruisleivän ja voin kanssa.

Ahventa paperissa

800 g ahvenfileetä tai muuta vaaleaa kalaa

n. 100 g sipulia ohuina suikaleina

n. 100 g porkkanaa ohuina suikaleina

n. 100 g fenkolia ohuina suikaleina

kämmenellinen tilliä silputtuna

4 rkl smetanaa

2 tl suolaa

2 tl mustapippuria

2 tl hunajaa

leivinpaperi ja foliota

Leikkaa leivinpaperista ja foliosta reilun A4-arkin kokoiset palat, levitä foliot leikkuulaudalle ja leivinpaperit niiden päälle. Aseta sitten kalafileet leivinpapereiden päälle limittäin ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kasvikset kalojen päälle ja mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla. Laita kasvisten päälle lusikallinen smetanaa sekä tilliä. Kasaa paketti ottamalla kulmista kiinni ja purista kulmat yhteen ruttuun. Grillaa folionyyttejä noin 10-15 minuuttia. Kokeile kasvisten kypsyyttä raottamalla yhtä nyyttiä. Tarjoa lisäksi uusia perunoita ja valkosipulilla ryyditettyä tillimajoneesia.

Currybanaanit

½-1 kpl banaaneja per henkilö

3 rkl voita

currya

paketillinen vaniljajäätelöä

suklaakastiketta

Kuori banaani ja leikkaa puoliksi sekä vielä pitkittäin puoliksi. Laita curryjauhe lautaselle ja pyörittele banaanit curryssa. Älä aristele, banaani saa olla kokonaan curryn peitossa.

Leikkaa jäätelö puolen sentin viipaleiksi ja laita pari viipaletta kullekin lautaselle. Kuumenna paistinpannu ja paista currybanaanit nopeasti molemmin puolin voissa. Nostele banaanit jäätelön päälle ja koristele annos valmiilla suklaakastikkeella.

Juomasuositukset

Sienikeitto: Paikallinen olut tai alkoholiton vaalea lager

Kala: Deep Roots -valkoviini tai alkoholiton Torres Natureo Muscat -valkoviini

Currybanaanit: Royal Tokaji Blue Label 5 Puttonyos -jälkiruokaviini tai alkoholiton Kuohuva Kuusenkerkkä

Sport Cafén juhannusmenu

Simppeli lohisalaatti

4 siivua saaristolaislimppua tai ruislimppua

150 g kylmäsavulohta

2 keitettyä kananmunaa

0,75 dl majoneesia

0,75 dl kermaviiliä

suolaa

mustapippuria

tilliä

Kuutioi limppu. Kuutioi tai suikaloi lohi ja lohko keitetyt kananmunat. Tee kastike kermaviilistä, majoneesista ja tillistä, mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kastike joukkoon.

Mahtava mansikkasalaatti

jääsalaattia ruukku tai pussi

3 kevätsipulia

300 g mozzarellaa

0,5 l mansikkaa

300 g vesi- tai hunajamelonia

basilikan lehtiä

Kastike

2 dl turkkilaista jogurttia

1/2 dl soseutettua mansikkaa

0,5 rkl sokeria

1 tl suolaa

mustapippuria

Kaikki ainekset laakealle vadille edellä mainitussa järjestyksessä. Salaatti revittynä, kevätsipuli renkaina, mozzarella revittynä, mansikat lohkoina, meloni kuutioina. Koristele basilikan lehdillä.

Sekoita kastikkeen ainekset ja tarjoa erikseen.

Maukkaat possu-kasvisvartaat

n. 600 g maustamatonta possun sisäfilettä

1-2 paprikaa

nippu uutta sipulia

Marinadi

n. 1 dl rypsiöljyä

pari rkl soijaa

1 rkl grillausmaustetta

töräys ketsuppia

Sekoita ainekset ja sivele vartaat marinadilla. Anna maustua 1–2 tuntia. Poista fileestä kalvot ja leikkaa noin 1,5 cm viipaleiksi. Pujota vartaaseen possua, paprikaa ja sipulilohkoja vuorotellen. Grillaile välillä käännellen. Tarjoa uusien perunoiden ja soosin kanssa.

Tuhti soosi vartaille ja potuille

2 prk smetanaa

n. 1/2 pakettia pekonia

n. 1 dl auramurua

Kuutioi pekoni ihan pieniksi kuutioiksi ja laita kylmään pannuun. Laita hella melko kuumalle kun pekonit ovat pannulla ja ruskista erittäin rapeiksi. Valuta öljy pois ja anna jäähtyä. Laita kylmän smetanan joukkoon pekoni,auramuru ja vähän mustapippuria myllystä.

Tarjoile kylmänä.

Mansikkaherkku

4 kpl kaurakeksejä

2 dl kermaa vatkattuna,vähän tomusokeria ja vaniljasokeria joukkoon

n. 1 l mansikoita

Kasaa jälkiruoka esimerkiksi annoksina laseihin kerroksittain. Pohjalle vähän murusteltuja keksejä, kermavaahtoa ja lohkottuja mansikoita. Kerroksia voi tehdä niin monta kuin haluaa. Kermavaahdon voi halutessaan maustaa tilkalla likööriä.

Päälle ripotellaan marenkimurusia koristeeksi.

Juomasuositukset

Viini: Villa Wolf Pinot Noir Rose 2021

Olut: Lahden Erikois Summer 2022

Alkoholiton: Kivennäisvesi.

Heilan juhannusmenu

Parsaa, hollandaise ja kylmäsavulohta

4 annosta

1 nippu vihreää tankoparsaa

ripaus suolaa

150 g voita

200 g kylmäsavustettua kirjolohifilettä siivuina

Kuori tankoparsat nupuista tyveen päin kevyesti veitsellä ja leikkaa tyvestä muutama sentti puumaista osaa. Sido parsanipun ympärille paistinaru, jotta parsat pysyvät hyvin muodossaan. Laita parsat parsakattilan ritiläosaan nuput ylöspäin ja kiehauta reilusti vettä parsakattilassa. Nosta parsat korissa kattilaan ja lisää suola. Anna kiehua kannen alla muutama minuutti.

Voit myös laittaa laakealle paistinpannulle vettä ja suolaa ja kiehauttaa parsoja kannen alla muutaman minuutin.

Hollandaisekastike

3 munankeltuaista

2 rkl vettä

2 rkl sitruunamehua

½ tl suolaa

Sulata voi kasarissa.

Laita kaksi samankokoista kattilaa päällekkäin ja laita alimmaiseen vettä. Kiehauta. Riko ylempään munankeltuaiset ja lisää vesi. Vatkaa miedolla lämmöllä, kunnes vaahto on kuohkeaa. Valuta sulanut voi keltuaisvaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Mausta sitruunamehulla ja suolalla.

Jaa parsat lautasille ja valuta päälle hollandaisekastiketta ja kylmäsavulohta ruusukkeina.

Lihavartaat, uudet perunat ja tsatsikia

Kanavartaat

600 g broilerin paistileikepaloja

1 sitruunan mehu

1 kesäkurpitsa

2-3 paprikaa, erivärisiä

1 dl oliiviöljyä

4 valkosipulin kynttä

tuoretta rosmariinia

Leikkaa broilerista, kesäkurpitsasta ja paprikasta noin 3 x 3 cm paloja. Laita marinoitumaan oliiviöljyn, valkosipulimurskan, sitruunamehun ja rosmariinin kanssa. Anna marinoitua noin tunti ja laita broilerit ja kasvikset grillitikkuihin.

Possuvartaat

600 g possun sisäfileetä

1 kesäkurpitsa

8 kpl herkkusieniä

nippu kesäsipulia

2 dl satay-kastiketta

Leikkaa sisäfileestä ja kesäkurpitsasta 3 x 3 cm paloja, lohko herkkusienet samankokoisiksi paloiksi. Sipulit voi laittaa kokonaisina. Laita kaikki marinoitumaan valmiin satay-kastikkeen kera.

Anna marinoitua noin tunti, ja laita vuorotellen lihoja ja kasviksia grillitikkuihin. Grillaa vartaita noin 20–25 minuuttia välillä käännellen.

Tsatsiki

Puolikas kurkku

1/ 2 tl suolaa

1-2 valkosipulin kynttä

1 tl sokeria

2 dl turkkilaista jogurttia

mustapippuria myllystä

tuoretta minttua

Raasta kurkku. Laita se siivilään ja sekoita joukkoon suola. Anna ylimääräisen nesteen valua pois. Kuori ja hienonna valkosipuli. Yhdistä kaikki ainekset ja mausta vielä hienonnetulla mintulla.

Lettuja ja hilloa

Viljatuotteen valmislettujauhoseos

5 dl maitoa

3 dl jauhoseosta

2 kananmunaa

1 tl suolaa

Vatkaa munat ja lisää maito ja jauhoseos sekä suola. Anna turvota 10 minuuttia. Paista letut voissa. Tarjoa Frans Erikin mansikkahillon kera.

Juomasuositukset

Alkuruoka: Pihamaan Viherkuohu

Vartaat: Pihamaan Valkoinen puolikuiva

Letut: Pihamaan jalovadelma -jälkiruokaviini

Tämä juttu on julkaistu Itä-Hämeen Kesälehdessä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut